Почина създателят на еврото

Новини

На 88-годишна възраст почина носителят на Нобелова награда Робърт Мъндел, съобщиха световните агенции. Мъндел боледуваше от рак на жлъчката, се казва в изявление на съпругата му Валери Нациос-Мъндел.

Канадският икономист, известен още като "бащата на еврото" е специалист по въпросите на глобалната парична политика. Той разработва един от първите планове за единна европейска валута и поставя основите за въвеждането на еврото.

Носител е на Нобелова награда за икономика за 1999 г. за анализа му на паричната и фискалната политика при различни системи на обменни курсове и за теорията му за оптималните парични пространства (част от първоначалните дискусии по прилагането на Европейския икономически и валутен съюз).

Професор Мъндел е преподавал в Колумбийския университет, Китайския университет в Хонконг. Работил е също и в Чикагския университет, Университет "Ватерло", Университет "МакГил".

Известен е още с модела "Мъндел-Флеминг", както и с изследванията си относно златния стандарт.

Той бе поддръжник също така на фиксираните валутни курсове и през 2009 година, след най-тежката рецесия в световната икономика от 30-те години на 20 век, отново отправи призив курсът на еврото да бъде твърдо установен спрямо долара, припомня БТА. Според него колебанията във валутните курсове са причинили дисбаланси, довели до световната финансова криза.

Идеите му противоречат на възгледите на Милтън Фридман, също носител на Нобелова награда, според когото гъвкавите валутни курсове са по-продуктивни за търговията, тъй като се коригират автоматично, докато същевременно позволяват на страните да контролират наличността на националните валути.

Още от Новини