Поставените в изолация между 1 и 4 април няма да могат да гласуват

Адвокат Силвия Петкова търси съдействие за сезиране на Конституционния съд

Новини

Хората, които ще бъдат поставени в изолация в периода между 1 и 4 април, ще бъдат лишени от възможността да гласуват на парламентарните избори. Адвокат Силвия Петкова търси съдействие за сезиране на Конституционния съд, за да не бъдат нарушени избирателните права на тези граждани.

В интервю за БНР Петкова посочи като пример Хърватия и светкавичната реакция на техния Конституционен съд в сходна ситуация миналата година.

"Което означава, че макар да има малко време българският Конституционен съд, стига да има кой да го сезира, има достатъчно време за реакция."

Адвокат Петкова намира за най-логично да срещне разбиране по този въпрос от омбудсмана.

"Все още няма никаква реакция от нито един от държавните органи, към които се обърнах", уточни тя.

Близките контактни лица най-вероятно ще удвоят броя на хората, които няма да имат възможност да гласуват, ако предположим, че всеки болен има най-малкото един контактен, отбеляза Силвия Петкова. Гражданите, които са лишени от избирателно право, могат да подадат жалба в Европейския съд по правата на човека, който има не едно и две решения срещу България за нарушаване на правото на свободни избори, изтъкна още тя.

Има решения, в които не се присъжда обезщетение за неимуществени вреди, но има и такива, присъждащи 2-3 хиляди евро за всеки жалбоподател, допълни адвокат Петкова. Могат ли да търсят правата си и онези, които навреме са подали свое заявление за гласуване чрез подвижна избирателна кутия, но поради организационни проблеми това не им бъде осигурено.

"Абсолютно могат. Европейският съд по правата на човека разглежда не само законодателния проблем, той разглежда и практическия проблем. В случая с поставените под карантина имаме формално лишаване от възможност за упражняване на активно избирателно право, докато в другия случай поради недобра организация отново имаме лишаване, но то е практическо", коментира Силвия Петкова.

Още от Новини