Поскъпват годишните технически прегледи заради новите стикери

Новини

Заради новите стикери годишните технически прегледи поскъпват, разясни директорът на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация“ /ИААА/ Бойко Рановски. Става дума за леките коли и автомобилите до 3,5 тона.

„От 12 юли собствениците на всички автомобили, които успешно преминат годишния си технически преглед /ГТП/, ще получават нов вид стикери. Те ще удостоверяват както техническата изправност на моторното превозно средство, така и неговата екологична група", уточни Рановски. Освен това в София, както и в други големи градове и общини, в дни със замърсен атмосферен въздух, ще могат да се налагат ограничения за движение в определени зони на коли с по-ниска екологична категория. В стикера ще бъде вграден чип с допълнителна информация за самия автомобил.

„Наредбата за новия регламент е публикувана през септември 2020 г. Екологичните групи са 5. В петата са електрическите и хибридните, най-малко замърсяващите автомобили", обясни Рановски.

Групата се определя в зависимост от отделяните по време на ГТП емисии /на дизеловитте се измерва димността/, годината на производство или еконормата на МПС. При монтирана газова уредба се проверява и тя. До края на годината ще има пряка връзка (в реално време) между компютрите на пунктовете за ГТП с информационната система на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“.

„Идеята и целта са свързани с намерението техническата изправност и екологичната група на проверявания автомобил да бъдат определяни от системата. Така ще се намали възможността за злоупотреба в самия пункт за ГТП", обясни още Бойко Рановски.

Очаква се новият стикер да оскъпи ГТП, но не би трябвало цената на прегледа да се повиши повече от 5-10 лева.

Още от Новини