Половин България отново е в червената зона по заболеваемост от COVID-19

Новини

Половин България отново е в червената зона по заболеваемост от COVID-19. За изминалата седмица заразените в София-област и Пловдив са се увеличили и вече са над 120 на 100 000 души. По данни на Националния център по заразни и паразитни болести в София-град инфектираните вече са 208, а в Кюстендил над 400 на 100 000 души. Там от миналата седмица са въведени допълнителни противоепидемични мерки. Здравните власти вече заявиха, че затягане на мерките ще се обсъжда, когато заразените надвишат 200 на 100 000.

В същото време се разбра, че учени от университета в Единбург откриха още една разновидност на новия коронавирус във Великобритания, която вече е разпространена в десет страни, съобщи "Гардиън", позовавайки се на шотландски учени. Вариантът, наречен B1525, е установен чрез секвениране на проби от коронавируса в Дания, Великобритания, Нигерия, САЩ, Франция, Гана, Австралия, Канада, Йордания и Испания. За пръв път геномът на този вариант на вируса е открит през декември във Великобритания и Нигерия, като до момента в Обединеното кралство има 32 случая.

Този нов вариант се отличава от доминиращата в Англия разновидност "Кент" с мутация Е484К в протеина на шипа, която се наблюдава и при бразилската, южноафриканската и засечената в Бристол разновидност на вируса. Смята се, че тази мутация помага на вируса да избегне неутрализиращите антитела. След откритието експерти призоваха британските власти да увеличат количеството на тестове за коронавируса в регионите, където е регистриран новият вариант.

Още от Новини