Политически зависимости в Бургас или как могат да се манипулират изборите

Шефът на „Информационно облужване“ Бургас - в ръководството на „Да, България“

Новини

Може ли регионалният директор на „Информационно обслужване“ в Бургас едновременно да прави избори и да е член на местната организация на „Да, България“? Можем ли да говорим за безпристрастност или можем да говорим за конфликт на интереси? Може би на тези въпроси трябва да отговори Стамен Стамов – хем Директор на „Информационно обслужване“ АД клон Бургас, хем член на организацията на „Да, България“ в Бургас.

Стамов, между другото, има сериозна политико-партийна-административна кариера - рядко остава без държавна работа – преди да поеме клонът на „Информационно“ в Бургас е бил директор на Индустриалния парк в града.

Само да уточним, че именно екипите на „Информационно обслужване“ са тези, които обработват данните от изборните протоколи и подават информация за резултата от всеки един вот.

За Бургас

Управляващата коалиция ПП-ДБ отиват на местните избори заедно. Ама почти …

Защото в Бургас ще има двама от тази коалиция - Димитър Найденов ще е номинацията, подкрепена от ДБ. ПП пък не отстъпват от издигането на лидера на СЕК Константин Бачийски (техният мандатоносител от 2021). Сериозно разцепление, което ще отвори широко вратата на сегашния градоначалник от ГЕРБ Димитър Николов.

Конфликтът

Съвсем логично, на преден план веднага изникват няколко въпроса, свързани със Стамен Стамов:

  1. Допуска ли КПКОНПИ висш държавен служител да бъде и член на ръководството на определена политическа партия? И ако, да, как другите партии приемат член на тази партия „да им прави изборите“?
  2. Подписва ли документи с невярно съдържание Стамов преди всеки изборен процес, че не членува в партия?
  3. На кого ще даде превес директорът на „Информационно обслужване“ Бургас – на кандидата на своята партия ДБ (Д. Найденов) или на кандидата на коалиционния партньор ПП (К. Бачийски), т.е. на чуждите или на своя?
  4. Дали партиите или ЦИК ще се сезират за този конфликт и ако се окаже, че е член на партия, ще бъде отстранен от изборния процес?

Въпросите са донякъде и риторични.

Още от Новини