Пламен Масларски: Децата заразяват останалите, колкото и възрастните

Британският щам ги поваля по-често, защото засяга горните дихателни пътища, твърди педиатърът

Новини

"Мит е, че децата разболяват повече от възрастните. Те заразяват останалите, точно колкото и възрастните", коментира пред Нова тв педиатърът д-р Пламен Масларски. Той препоръчва децата да бъдат тествани, когато са имали близък контакт с болен и са развили симптоми. Педиатърът посъветва при разминаване на резултата от теста и симптомите, детето да бъде тествано още веднъж след няколко дни.

Според проучване 42% от децата се разболяват в семейството, 8% при мероприятия и само 3% в детски колективи, като тук става дума основно за големите ученици. За други 42% не е установено къде са се заразили.

Британският щам на коронавируса засяга от 30 до 70% повече горните дихателни пътища за разлика от уханския щам, което прави децата по-уязвими и те боледуват по-често, посочи д-р Масларски. Той уточни, че няма установени данни за по-тежко протичане на болестта при малките пациенти.

Педиатърът цитира данни от Германия, където 50 на сто от децата, настанени в интензивни отделения, са имали и предхождащи хронични заболявания, а тези в обикновени отделения с други заболявания са 25%.

"Затова при лечението е важна добрата диагностика. Не е само коронавирусът, който трябва да бъде лекуван", предупреди д-р Масларски.

Още от Новини