Пламен Бобоков отрича да е виждал антиките

Новини

В Окръжния съд в Русе днес започна разпоредителното заседание по делото срещу бизнесмена Пламен Бобоков, който според внесения от прокуратурата обвинителен акт е държал в къщата си 50 броя археологически обекти - стрели и копия на стойност 652 лева.
 
Според обвинението те представляват движими културни ценности, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред. За това престъпление Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода до 6 години и глоба от 3000 до 15 000 лева.
 
Самият Бобоков определи като фарс започналото срещу него дело. Той коментира още, че вижда въпросните стрели за първи път и не изключва варианта те да са подхвърлени в дома му.
Адвокатите му допълниха, че в обвинителния акт има неясноти в обстоятелствената част. Затова настоява да бъде върнат на Окръжната прокуратура, да бъде отменена мярката "Подписка" на бизнесмена и искането за запор на имуществото му, предаде БНТ.
 
Защитата на Бобоков заяви още, че ако делото не бъде отменено, ще търсят правата му в Европейския съд.
Миналата година Специализираният съд в София намали многократно огромната парична гаранция от 1 000 000 лева, която му беше определена по делото срещу него за "престъпен сговор" за търговия с влияние заедно с президентския секретар Пламен Узунов. Така тя стана 10 000 лева.

Още от Новини