Официално: Мика Зайкова открива новия парламент

Новини

Централната избирателна комисия обяви разпределението на мандатите в новия парламент. ГЕРБ-СДС получава 75 мандата, "Има такъв народ" - 51, БСП - 43, ДПС - 30, "Демократична България" - 27, "Изправи се! Мутри вън!" - 14. Избирателната активност е 50,61%, като спрямо предходните парламентарни избори през 2017 година е почти 4 процента по-ниска. Официално имената на новите депутати ЦИК ще обяви в неделя, но в дневния ред на заседанието на комисията точката присъства като предпоследна за разглеждане. 

ЦИК извади от списъка на избраните депутати шестима души от ДПС и двама от коалицията ГЕРБ/СДС след получени от тях заявления. От ГЕРБ това са Бойко Борисов и Павлин Ганчев. А от ДПС – Хасан Азис, Искра Михайлова, Ресми Мехмед Мурад, Десислава Димитрова Тодорова, Каролина Симеонов Кьолер и Николай Тонев Колев. С днешна дата, 9 април, заявление за отказ са подали още трима депутати от ДПС. Това са Руслан Коларов от 26 МИР София област, Айсел Руфад от 30 МИР Шумен и Александър Методиев също от 26 МИР София област.

По-рано адвокат Николай Хаджигенов от коалицията "Изправи се! Мутри, вън!" съобщи чрез статус във Фейсбук, че избира да е депутат от 25 МИР-София и отстъпи мандата си в Пловдив, където водеше листата, на председателя на Единна народна партия Мария Капон, която беше втора.

По правилник първото заседание на Народното събрание се открива от най-възрастния от присъстващите народни представители. Той ръководи заседанието до избирането на председател на Народното събрание. В 45-ото Народно събрание това ще е икономическият анализатор и финансов експерт Мика Зайкова от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ”.

Още от Новини