От ЦИК обявиха окончателното разпределение на мандатите

Новини

Централната избирателна комисия прие с решение разпределението на мандатите между шестте политически формации, които минаха бариерата от 4% за участие в следващото народно събрание. ГЕРБ-СДС получава 75 мандата, "Има такъв народ" - 51, БСП - 43, ДПС - 30, "Демократична България" - 27, "Изправи се! Мутри вън!" - 14.
 
С друго решение ЦИК прие и окончателните данни от проведените избори за народни представители на 4 април. В него се публикуват броят на избирателите по списъци, колко от тях са положили подписи след гласуване, какъв е броят на намерените в избирателните кутии действителни бюлетини, включително и от машинния вот, броят на недействителните гласове, както и разпределението на гласовете за всяка партия и коалиция, обобщени данни от гласуването в чужбина.
 
Гласувалите на парламентарния вот за ГЕРБ-СДС са 26,18%.  „Има такъв народ“  - 17,66%,  БСП постига подкрепа от 15,01% , за Движението за права и свободи са гласували 10,51%. Коалицията „Демократична България“ има 9,45%, коалицията „Изправи се! Мутри вън!" постига резултат от 4,72%.
 
По многомандатни райони ГЕРБ печели най-много места от Варна – 5, както и по 4 от Благоевград, Бургас, 23-ти и 25-и район в София-град. Партията на Слави Трифонов излъчва най-много народни представители също от Варна – 4, и по трима от Бургас, Стара Загора и 25-и софийски МИР. БСП получава най-много депутати Пловдивска област – 3, и по двама от други 10 района. ДПС – 3 от Кърджали и по двама от Разград, Търговище, Шумен и още две области. „Демократична България“ вкарва 6 депутати от 23-ти МИР в София, 4 – от 24-ти столичен и 3 от 25-и. „Изправи се! Мутри вън!“ има по 2-ма депутати от Бургас и от 25-и софийски МИР, но вкарва депутат и от Кърджали.
 
Окончателните данни на ЦИК показват, че от 6 789 605 избиратели по списък, гласувалите са 3 334 283. Хартиена бюлетина са използвали 2 544 270, а вота си чрез машина са упражнили 789 923 избиратели. Недействителните гласове като брой са - 86 527. Всички действителни гласове са 3 247 754, като от тях 47 749 са отбелязали квадратчето „Не подкрепям никого“. 
 
Избирателната активност е 50,61 на сто, сочат окончателните резултати, обявени от Централната избирателна комисия. Най-висока е била активността в 26-ти Софийски многомандатен район -  55,09, а най-ниска  в Кърджали – 28,08 процента. Активността спрямо предходните парламентарни избори през 2017 година е почти 4 процента по-ниска. 
 
Председателят на ЦИК Александър Андреев благодари на членовете на секционните и на районните избирателни комисии за свършената работа и отчете, че проведените избори за народни представители са законосъобразни:
„Успяхме в срок да произведем законосъобразни, честни избори, независимо от обстановката, в която бяха проведени, а именно на епидемия, ние се справихме. Винаги има затруднения, но мисля, че всички ние успяхме да ги преодолеем и за което аз съм благодарен и мисля, че успяхме да се справим с тази трудна задача“.
 
Преди това Централната избирателна комисия извади от списъка на избраните депутати шестима души от ДПС и двама от коалицията ГЕРБ/СДС след получени от тях заявления. От ГЕРБ това са Бойко Борисов и Павлин Ганчев. А от ДПС - Хасан Азис, Искра Михайлова, Ресми Мехмед Мурад, Десислава Димитрова Тодорова, Каролина Симеонов Кьолер и Николай Тонев Колев.
 
Всички резултати от вота ТУК

Още от Новини