От Министерството на здравеопазването възстановиха "Зелените коридори"

Новини

Днес бе взето решение да бъдат възстановени т.нар. "зелени коридори" за ваксиниране на хора, които не попадат в някоя от четирите фази на имунизация срещу коронавируса.
 
В съобщението на Министерството на здравеопазването се уточнява, че когато във ваксинационните пунктове няма достатъчно желаещи от приоритетните четири фази, ще бъдат имунизирани и хора, които не попадат в целевите групи. По-рано днес премиерът Бойко Борисов си обърна към здравния министър проф. Костадин Ангелов с препоръката: 
 
"Там, където има чакащи, пуснете зеления коридор за ваксиниране. Ако има чакащи на „Пирогов“, на ВМА, и пред големите болници  - пуснете зеления коридор да минат днеска хората. Възстановете и тези няколко дни, докато дойде 8 март за следващата доставка, която имаме“.  
 
Днес министър-председателят беше в „Пирогов”, където разгледа детското отделение на болницата. Заедно с него бяха здравният министър и директорът на лечебното заведение проф. Асен Балтов.
 
Премиерът поръча на здравния министър да има ваксини за членовете на изборната администрация и отбеляза, че очакваната утре доставка от 21 060 дози от препарата на „Пфайзер/Бионтек“ трябва да се запазят именно за СИК и РИК.
 
„За тях сме запазили, по-скоро искаме да преценим дали да пуснем зелените коридори“, отвърна проф. Костадин Ангелов.
 
Тази сутрин в България пристигнаха още 52 800 дози от ваксината на "Астра Зенека", от които ще бъдат осигурени количества и на личните лекари. Утре се очакват още над 21 хиляди дози от ваксината на "Пфайзер/Бионтек".
 
„В различните области по различен начин вървят фазите от националния ваксинационен план. 50% от тези ваксини ще дадем на общопрактикуващите лекари. И за тези, които в момента са дошли, има много желаещи “, каза още здравният министър.

Директорът на Столичната здравна инспекция Данчо Пенчев посочи, че зелените коридори за масова ваксинация биха били задействани от утре:
„В момента се разпределят ваксините, все още продължаваме да ваксинираме по фазите в Националния ваксинационен план и се създава организация, при която зелените коридори биха отворили при възможност и наличие на ваксини от утре“.

Още по темата