Отбелязваме Световния ден на здравето

Над 120 медици загубиха битката с Covid-19 през изминалата година

Новини

По инициатива на Българския лекарски съюз - 7 април - Световният ден на здравето, в 12 часа медиците от болниците и спешните центрове в страната ще запазят едноминутно мълчание и с включени сирени на линейки ще почетат паметта на колегите си, загубили битката с Covid-19.

Тази година Световният ден на здравето има особено дълбок смисъл заради безпрецедентната ситуация, в която е поставен целият свят с пандемията от Covid-19 и непрестанната борба, която медиците водят ежедневно с коварната болест.

По данни на БЛС, през изминалата година над 120 лекари, медицински сестри, санитари и шофьори на линейки загубиха живота си, борейки се до последно с коварното заболяване и достойнство изпълнявайки своя професионален и морален дълг.

Паметта им ще бъде почетена с едноминутно мълчание и с включени сирени на линейки и пред Паметника на медицинските чинове, разположен в градинката пред ВМА. 

Премиерът Бойко Борисов поздрави здравните работници за професионалния им празник, като им благодари за работата през последната година. Във Фейсбук министър-председателят припомня, че са осигурени достатъчно предпазни средства, ваксини и лекарства, както и че работещите на първа линия получават допълнителни 1000 лева към заплатите си.

"Работата на медиците след края на пандемията няма да спре. Затова работим и за подобряването на цялата здравна система", пише във Фейсбук министър-председателят и изразява увереност, че и новото правителство ще продължи по същия начин да подпомага здравните работници.

Още от Новини