Опасно: Белово ще потъне като Царево

Кметът Варев покрива незаконно реката, всички се молят да няма потоп

Новини

"След мен и потоп!" – тези думи на френския крал Луи ХV са особено актуални в днешни дни в Белово, а с амбициозната задача да ги осъществи се е заел сегашният градоначалник Костадин Варев. Той, явно отброява последните си дни като кмет, а какво ще стане с града и околните села – изобщо не му пука. Участък от река Яденица, в централната част на града вече е изцяло покрита, но продължава незаконната дейност по покриването и на други участъци, без да се мисли, че при евентуален по-силен дъжд или недай си, Боже, потоп – ще бъде залят центърът на Белово, ЖП гарата, Автогарата и училището в града и може да загинат много хора.

Варев не се трогва нито от жалбите на местните, които са писали до различни институции, нито от становището на „Басейнова дирекция“. В него ясно пише, че ОТКАЗВА издаване на разрешително на кмета да покрива река Яденица заради голям риск от наводнение. В отказа е посочено още, че реката ПОПАДА В РАЙОНИ СЪС ЗНАЧИТЕЛЕН ПОТЕНЦИАЛЕН РИСК ОТ НАВОДНЕНИЯ APSFR_MA_07 – Марица – Пазарджик, както и че Община Белово има парични задължения.

     

      

Жителите на Белово разказват, че схемата е поредната на Варев – кметът иска да покрие реката, за да изгради върху бетона търговски площи (пазар и магазини) на негови роднини и близки, без да мисли за сигурността на населението на общината

Историята помни

През 2005 година водите на река Яденица излязоха от коритото и отнесоха къщи, стадиони, терени, а наводнението нанесе много материални щети. Тогава в района на Автогарата се получи забентване, образуваха се т.нар. „тапи“, които спряха плаващите дървета, клони, скална маса и инертни материали и се стигна до трагедията. Заради покрития участък багерите няколко дни се опитваха да разчистят коритото безуспешни.

Варев обаче не спира, продължава да покрива реката, в близост до училището, а при ново наводнение – какво ще стане с децата ни, питат притеснени жителите на Белово. Кметът, въпреки забраната от „Басейнова дирекция“, въпреки несъгласието на Общинския съвет, въпреки жалбите, продължава да предизвиква природата. И го прави безогледно – без разрешителни, без да се знае с какви средства, без контрол и най-важното – без да мисли за безопасността и живота на хората.

     

В последните дни група общински съветници внесе поредната жалба срещу кмета Варев и незаконните му действия, като този път тя е адресирана до министър-председателя Николай Денков, до регионалния министър Андрей Цеков, до Областния управител на Пазарджик и до Окръжната прокуратура Пазарджик. И точно сега институциите трябва да се задействат, за да не се стига до подобни трагедии, като тази от 2005 в Белово и тази в Царево от последните дни.

     

Още от Новини