Обявиха избраните депутати в 45-тото Народно събрание

Новини

Централната избирателна комисия обяви избраните депутати в 45-тото Народно събрание.
 
От комисията уточняват, че кандидатите, които са избрани в два многомандатни района, са длъжни да обявят кой от тях ще представляват. В случай, че кандидатът не подаде писмено заявление от кой район избира да стане депутат, комисията ще го обяви за народен представител от изборния район, в който първо е регистриран. В неделя трябва да бъде публикуван и окончателният списък на представителите в 45-то Народно събрание.
 
Половината от партиите влизат за първи път. Част от новите народни представители са добре запознати с парламентарния живот
ЦИК извади от списъка на избраните депутати шестима от ДПС и двама от ГЕРБ - СДС, сред тях и премиерът Бойко Борисов.
 
Други за първи път ще застанат зад депутатските банки. "Има такъв народ" - формацията на Слави Трифонов е една от най-новите в регистъра на българските политически партии. Трифонов и двамата му заместници - Тошко Йорданов и Ивайло Вълчев ще представляват народа за първи път. Демократична България вкарва в парламента две добре познати лица - ген. Атанас Атанасов, със стаж и в законодателната, и в изпълнителната власт, и Христо Иванов, който беше два пъти министър на правосъдието. При другата нова формация - "Изправи се! Мутри вън!" - начело са Мая Манолова и Татяна Дончева, които в миналото имат по няколко депутатски мандата зад гърба си.
 
За разлика от тях Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, протестирали цяло лято пред сградата на Народното събрание, за първи път ще влязат в нея като народни представители. Не всички лидери на "старите" партии ще видим в парламента.
Председателят на ГЕРБ - Бойко Борисов, както стана ясно, се отказа от депутатското място. Зад банките в Народното събрание обаче вероятно ще застанат 12 негови министри.
 
Лидерът на БСП Корнелия Нинова ще бъде народен представител, в парламента влизат и 9 души от Изпълнителното бюро на социалистите. Мустафа Карадайъ и 16 представители от Централното оперативно бюро на ДПС също ще са депутати.
 
Пълният списък на новите депутати може да видите на линка долу:
https://www.cik.bg/bg/decisions/2438/2021-04-09

Още от Новини