Обвинените в шпионаж за Русия остават в ареста

Новини

И петимата обвинени за шпионаж в полза на Русия, за които прокуратурата поиска най-тежката мярка за неотклонение, остават за постоянно в ареста.  Последното решение беше постановено тази сутрин от състав на Софийския военно-окръжен съд. Заседанията се проведоха при закрити врата.

Близо 24 часа продължи съдебният маратон, след като държавното обвинение избра гледането на мерките за неотклонение срещу групата, извършвала престъпления срещу Републиката и шпионаж в полза на Москва, да се гледат в отделни съдебни заседания.

За да бъдат осигурени прокурори, които да пледират в петте производства, се наложи в тях да влизат и командировани прокурори - ситуация,  на която акцентира в туита си тази сутрин главният прокурор. В 7,15 часа Иван Гешев написа: "Поредната "реформа" почти закри военното правосъдие. Няколко от останалите съдии заседаваха почти 24 часа, до 05.00 часа тази сутрин. България може да се гордее с тези магистрати".

Решенията - т.н. Резидент - Иван Илиев, бивш шеф във Военното разузнаване, съпругата му с българско и руско гражданство, зам.-шефът на дирекцията за бюджета и разходите във военното министерство полковник Петър Петров, началник на класифицираната регистратура в парламента Любомир Медаров, който също е бивш военен и един действащ служител на Министерството на отбраната да останат в ареста, могат да бъдат обжалвани пред Военно-апелативния съд.

За шестия от групата за шпионаж прокуратурата не поиска задържане под стража, след като той направи пълни самопризнания и беше освободен срещу парична гаранция.

Още от Новини