Нов терминал на летище "София" до 10 години

Новини

От инвестиционен фонд Меридиам, определен за концесионер на Летище София, заявиха, че няма да има забавяне на инвестициите, ако концесията за Летище София бъде стартирана, съобщи БТА.

Фондът, който държи 99 на сто от обединението Софт Кънект, е избран за концесионер.

От Меридиам посочиха също, че инвестират в дългосрочен план, с повече от 25-годишен срок, а инвеститорите им са застрахователни компании, пенсионни фондове и банки за развитие като Европейската банка за възстановяване и развитие и Европейската инвестиционна банка.

Според Марко Росо, директор в компанията, фондът инвестира в проекти с обществено значение, които отговарят на най-високите стандарти в социалния и екологичен сектор.

На въпроса защо в България и защо сега, от фонда посочиха, че страната ни е в полезрението им от близо 15 години. Търсен е бил обаче важен проект за финансова структура, който да отговаря на критериите за инвестиции и в който участниците във фонда да могат по-лесно да инвестират.

"Ние няма да бъдем собственик, а партньор на Летище София. Ще бъдем партньор на държавата, на обществото. Ние строим, финансираме актив, който ще се върне на държавата", посочиха от Меридиан.

От фонда казаха още, че биха инвестирали и в бъдещи проекти и в други сектори с подобни характеристики.

От инвестиционния фонд посочиха, че от всичките си 95 проекта към момента за последните 15 години, никога не се е налагало да продадат нито един от тях и не са напускали проект заради печалби.

"Това е свързано с факта, че инвеститорите ни са с дългогодишна практика. Търпеливи сме да останем до края на проекта Летище София и след 35 години да върнем на България едно напълно обновено и модерно летище, което да привлича чуждестранни инвеститори", посочиха от фонда.

От Меридиам бяха категорични, че когато дойде денят за инвестиции, те няма да се забавят, но днес са все още концесионер "на книга".

Ремонтите и обновяването започват от тоалетните и завършват с изходите. Терминал 3 ще бъде построен през първите 10 години на концесията, категорични са от фонда.

На въпрос наложително ли е отлагането на летищните такси през следващите 10 години, заради което от опозицията у нас ги атакуват, от инвеститора посочиха, че това се налага, за да се запази финансовата устойчивост на летището, да бъде заплатено първоначалното концесионно възнаграждение и да бъде изпълнена мащабната инвестиционна програма. Причината е намаленият пътникопоток, който е като този от преди 25 години. Секторът се бори да оцелее, авиационната индустрия в световен мащаб преживява най-тежката си криза досега и повечето авиокопании са изправени пред изключително големи трудности, като не се знае докога ще продължи тази ситуация. Трафикът на Летище София в момента е едва една четвърт от това, което е било по време на тръжната процедура, припомни Марко Росо.

Той посочи, че концесията има за цел да възстанови баланса и припомни ангажимента на концесионера да инвестира над 600 млн. евро и тази инвестиция няма да бъде намалена. "Ще ги адаптираме с времето, като се надяваме през следващите 4-5 години пътникопотокът да се върне на нивото от 2019 г.", посочи Росо.

През това време ще се направят най-важните неща, а именно построяването на 3-ти терминал и достигането на нивото на европейските летища. Ще се стремим да задържим инвестициите на това ниво и при възможност да ги увеличим. Целта е след 35 години /какъвто е срокът на концесията/ да направим България горда от инфраструктурата й, подчерта Росо.

По отношение на политическите нападки - вярваме в правото на свобода на мненията, посочиха от Меридиам. "Случилото през последните седмици обаче нападна интегритета ни като фонд и интересът на нашите инвеститори, затова се наложи да застанем зад твърдата позиция, че няма да толерираме нападки и да се поставя под въпрос този интегритет", заяви Марко Росо.

Още от Новини