Нов скандал с кмет на "Да, България"

Новини

Скандал избухна по време на заседанието на Комисията по финанси на Столичния общински съвет. Причина стана т.10 от дневния ред, а именно "Изслушване на кмета на район Красно село във връзка с изпълнение на проект "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания" по програма "Развитие на човешките ресурси" 2012-2020 г. и искане за финансова информация за разходите по него".

Кметът на "Красно село" от „Да, България" Росина Станиславова отказа да отговори какви средства са получили тя и хора от екипа ѝ по проекта. В общинския съвет е получена жалба, в която се казва, че по време на изпълнение на проекта Станиславова е раздала на самата себе си и на свои служители "крупни суми" от бюджета на проекта.

Районният кмет отказа да отговори на председателя на комисията Георги Георгиев как са разпределени средствата по проекта. По време на заседанието стана ясно, че между двамата са разменяни официални писма, но до изясняване на разходването на парите не се е стигнало. Станиславова настоява Георгиев да идентифицира жалбоподателя и неговите засегнати интереси по случая, преди да предостави исканата информация за сумите.

Парите, които са изплатени на Станиславова и екипа ѝ, са 104 000 лева, което е около 1/3 от сумата по програмата, стана ясно още на заседанието. Целта на проекта е да подпомага засегнати от COVID-19, като на нуждаещите се се предоставят храна, лекарства и други стоки от първа необходимост. Услугите на гражданите в нужда са предоставяни в работни дни от средата на май до края на 2020 година на близо 230 граждани.

Председателят на групата на „Дa, България" в СОС Методи Лалов бе катогоричен, че когато общински съветник пита официално, отговорите трябва да бъдат ясни и конкретни. Гражданите и съветниците от ГЕРБ искат да чуят конкретни суми, обърна се той към Станиславова и я призова да предостави информацията, защото, "когато са спазени правилата и е положен труд, няма нищо нередно".

Той настоя да бъде изискана информация от всички столични райони как са разпределени средствата по програмата за "Патронажна грижа".

Още по темата