Нови ограничителни мерки в Италия във връзка с предстоящите великденски празници

Новини

Правителството на Италия прие нов декрет с мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19. Разпоредбите са в сила от 15-ти март до 6-ти април 2021 г. вкл. В съответствие с новите рестриктивни мерки територията на страната формално се разделя на 2 зони: "червена" и "оранжева". Изключение е област Сардиния, която е обявена за "Бяла зона" и засега там няма наложени рестрикции.

Съгласно новия декрет 10 италиански области преминават в т.нар. "червена зона": Кампания, Емилия Романя, Фриули-Венеция Джулия, Лацио, Ломбардия, Марке, Молизе, Пиемонте, Пулия, Венето, автономна провинция Тренто.

За "червената зона" важат следните ограничителни мерки:

- Забраняват се всякакви придвижвания освен по причини, свързани с неотложна работа или доказана необходимост. Разрешено е завръщането на адрес на пребиваване. Необходимо е да представяне на декларация, която може да бъде открита на сайта на Министерството на вътрешните работи на Италия;

- На 3,4 и 5 април, дните около католическия Великден, са позволени посещения на роднини и приятели. Придвижването към частни жилища се разрешава само на двама възрастни от домакинство по веднъж на ден, в часовия пояс 05-22 ч. Те могат да са придружавани от малолетни до 14 г., за които упражняват родителски права или хора с увреждания от същото домакинство;

- Затварят магазините, фризьорските салони, козметични центрове, остават отворени само магазини за хранителни стоки, аптеки, магазини продаващи тютюневи изделия и печатни издания. Затварят се пазарите, освен тези за хранителни стоки;

- Затварят за клиенти ресторанти, кафенета, барове и сладкарници. Ресторантите могат да приготвят и продават само храна за вкъщи до 22 ч.

- Кафенетата могат да продават кафе и закусти само за вкъщи до 18 ч.

- Всички ученици минават на дистанционно обучение;

- Разрешава се само индивидуално спортуване и разходки на открито и в близост до дома;

В "оранжевата зона" влизат следните италиански области: Абруцо, автономна провинция Болцано, Базиликата, Калабрия, Лигурия, Сицилия, Тоскана, Умбрия, Вал Д’Аоста.

В "оранжевата зона" важат следните мерки:

- Разрешени са придвижванията в рамките на дадена община от 05 ч. до 22 ч. Придвижванията до други общини са позволени само по причини, свързани с неотложна работа, доказана необходимост или здравни причини. В рамките на една и съща община е разрешено придвижването до друго частно жилище само на двама възрастни от домакинство по веднъж на ден, в часовия пояс 05-22 ч. Те могат да са придружавани от малолетни до 14 г., за които упражняват родителски права или хора с увреждания от същото домакинство;

- На 3,4 и 5 април, дните около католическия Великден, са позволени посещения на роднини и приятели в рамките на една и съща област;

- Затварят за клиенти ресторанти, кафенета, барове и сладкарници. Ресторантите могат да приготвят и продават само храна за вкъщи до 22 ч. Кафенетата могат да продават кафе и закуски само за вкъщи до 18 ч.

- Учениците до прогимназиалните класове вкл., могат да посещават учебни занятия. За учениците от гимназиалните класове всяко училище изработва графици за 50 % присъствено обучение.

- Разрешена е спортна дейност на открито и в рамките на дадената община.

- Магазините работят, търговските центрове работят през седмицата, затварят в предпразнични и празнични дни;

Театри, кина, басейни и фитнес зали остават затворени.

Предвижда се автоматично преминаване в червена зона при 250 седмични случаи на заразени на 100 хил. души.

За Великденските празници цялата територия на Италия, с изключение на евентуални "бели зони", преминава в "червена зона".

Единствено област Сардиния е обявена за "бяла зона" и там не се предвиждат рестрикции.

При нужда от съдействие българските граждани в Италианската република могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Рим на следните телефонни номера: +39 06 322 4640, +39 06 322 4643 , както и на мобилен телефонен номер в извънработно време: +39 349 492 7764. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: consul@bulemb.it.

Консулско съдействие може да получите и от генералното консулство на Република България в Милано на следните телефонни номера: 0039 3756596458, 00390284942941, както и на имейл адрес: Consulate.Milan@mfa.bg.

Още от Новини