На финалната права: ГЕРБ убедително води пред БСП (ГРАФИКИ)

Новини

С наближаването на датата на изборите и в разгара на третата COVID-19 вълна все повече българи са разколебани дали ще гласуват. Ако преди месец желаещите да отидат до избирателните урни бяха 51%, сега те са 46%. Това заяви пред bTV Добромир Живков от "Маркет линкс". Това показва проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и агенцията, проведено сред 1026 лица над 18 г. в страната, в периода 18 - 25 март 2021 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета. Според Живков на финала на 44-то Народно събрание доверието в институцията чувствително е спаднало. Но затова пък за следващия Парламент традиционно се дава кредит на доверие.

Живков коментира още, че в момента има криза във възприятието на това как се развива България. На фона на това се наблюдава сериозно повишаване на преднината на ГЕРБ пред традиционния си съперник БСП.

"Броени дни преди изборния ден ГЕРБ печели гласовете на 22,8% от избирателите спрямо 18,1% за БСП, признаха от ориентираната към "червения" политически спектър социологическа агенция.

Социологът Добромир Живков обясни, че епидемичната обстановка може да повлияе на резултата от вота. По думите му около 30% от анкетираните смятат, че изборите трябва да бъдат отложени. Близо половината от запитаните обаче мислят, че те трябва да се проведат въпреки ръста на заболеваемост у нас.

"Няма партийна окраска по отношение на това дали изборите трябва да бъдатотложени. Епидемията ще окаже влияние върху изборите и това ще доведе до по-ниска избирателна активност", допълни Живков. Той уточни, че намалява процентът на хората, които са изразили категоричнонамерение да упражнят правото си на вот. При предишното допитване по темата 51% от анкетираните са посочили, че ще гласуват, сега – 46%. Разликата се равнявана около 350 хил. души.

Още от Новини