Най-накрая приеха Плана за възстановяване и устойчивост (видео)


В приетия най-накрая от правителството План за възстановяване и устойчивост е заложен сценарий за затваряне на въглищните централи с две дати - 2038 и 2040 година. Служебният премиер Стефан Янев коментира:

"Механизмът за фиксиране на тази дата тепърва предстои, на базата на технически анализ. Това, което сме дали, не са три дати, а са две - 38-ма и 40-а година дата, като предпочитаме да е 2040-та. Ако може да е след 40-та на базата на този технически анализ, нека да бъде така, нямаме нищо против и това да защитаваме. Но нека да не си играем с датите и да не плашим хората, защото, включително вчера, хората бяха тук, отпред. Когато хората имат необходимост от яснота, от перспектива в тяхното професионално развитие, не е добре да им създаваме условие да остават с впечатление, че нещо крием от тях и да създаваме едва ли не с три, или пет, осем дати, една непредсказуемост. Напротив! Търсим предсказуемост! Търсим реализация".

Приемането на планa за възстановяване е навременен акт, каза още Янев. По документа е работено интензивно през последните 5 месеца, подчерта премиерът преди заседанието на МС. Планът е обсъждан с 46-то Народно събрание и със заинтересованите браншови организации.

Още от Новини