Най-бедните пенсионери ще получат добавки за храна от държавата през април

Новини

Средствата за храна да бъдат предоставени в пари, а не под формата на ваучери, каквато беше първоначалната идея, реши правителството. Пенсионерите с най-ниски пенсии ще получат по 120 лева за храна от Агенцията за социално подпомагане през април. Остава в сила и добавката от 50 лева.

Средствата за храна са предвидени за хората с пенсии между минималната и официалната линия на бедност или от 300 лева и една стотинка до 369 лева. Става въпрос за близо 392 хиляди души. Списъкът с тези хора ще бъде предоставен на Агенцията за социално подпомагане от НОИ.

Националният секретар на КНСБ Ася Гонева коментира, че синдикатите приветстват решението да се осигурят средства за храна и те да се дават в пари, а не под формата на ваучери, тъй като това щяло да затрудни реализацията им, особено в по-малките населени места. 

"Одобряваме този подход. Той изначално беше добър като замисъл. Единственият детайл е, че щеше да бъде по-трудно, ако наистина беше реализиран през ваучери. Това, което е своеобразна помощ за подкрепа на потреблението - 120-те лева, ще бъде раздадено през Агенцията за социално подпомагане", коментира Гонева. 

Още от Новини