Над 7000 града от 180 държави ще се включат в днес в инициативата "Часът на Земята"

Новини

Исторически и знакови сгради по цялото земно кълбо ще изключат светлините си, за да отбележат "Часът на Земята" днес. Инициативата, свързана с глобалните промени в климата на нашата планета и насърчава отделните държави да изключват осветлението за един час, насочвайки светлината към въпроса за промените в климата. Тази пролет събитието се провежда за 14-а поредна година.
 
Светлините си първи изгасиха сградите в Нова Зеландия. Кулата Скай тауър в Окланд и сградата на парламента в Уелингтън потънаха в тъмнина в 8:30 ч. тази сутрин, съобщиха от природозащитната организация WWF в страната.
 
Светлините в общо над 7000 града от 180 държави ще бъдат изгасени в знак на солидарност с природата. По традиция в последната събота на март в 20:30 часа милиони хора символично ще изгасят осветлението в домовете си за час, а знакови сгради ще притъмнят фасадите си.
 
Калина Бояджиева от Световния фонд за дивата природа:
"Мотото е "Бъди закрилник на природата и дай своя глас за нея". В световен мащаб сме загубили близо 68 процента от популацията на гръбначните животни само за 50 години." 
Фокусът на кампанията у нас е опазването на кафявата мечка, чието оцеляване е изложено на сериозен риск през последните десет години, казват от WWF.
"Всъщност ние сме единствената държава  в Европа, в която  популацията на мечки намалява, а не е стабилна", каза Калина Бояджиева.
 
С изключването на светлините в 20:30 ч на Фейсбук страницата на WWF-България ще започне празничен концерт. 

Още от Новини