НФСБ пак иска смяна на името на връх Мусала

Новини

НФСБ поиска президентът да смени турското име на връх Мусала на Свети Иван Рилски. Партията на Валери Симеонов е изпратила предложението си до държавния глава като посочва, че преименуването на най-високия връх у нас няма да доведе до съпътстващи проблеми предвид факта, че става въпрос за изключителна държавна собственост. Това е поредното предложение до президента Румен Радев, което правят народните представители Валери Симеонов, Борис Ячев и Христиан Митев.

Според партията именно държавният глава би трябвало да бъде инициатор и да преименува населени места и обекти с национално значение.

НФСБ поставят този въпрос още от май 2017 г., но получават отрицателен отговор, а аргументите са затруднения, свързани с промяната на географски, топографски и кадастрални карти. На 5 март м.г. отново изпращат предложението си до президента, но този път не получават отговор.

"Надявам се този път да се запознае внимателно с аргументите, които сме  представили", заяви Христиан Митев.

Според НФСБ новите български наименования не предизвикват никакви проблеми, свързани с отразяване на промените  в кадастъра или с упражняване на правото на собственост.

Още по темата