НС освободи Никола Минчев като председател на парламента (обновена)

Новини
© БГНЕС

 

Със 125 гласа "за" и 113 "против", НС освободи Никола Минчев като председател на парламента.

След няколко часа дебатът преди гласуването на поисканата оставка на председателя на Народното събрание Никола Минчев, предаде БГНЕС.

Искането е на "Има такъв народ", а мотивите от трибуната представя Тошко Йорданов.

В пленарна зала присъства премиерът Кирил Петков, който отмени посещението си в Азербайджан, вицепремиерите Асен Василев, Корнелия Нинова, Калина Константинова и част от министрите

Според вносителите, Минчев нарушава правилника за работа на парламента, а под мотивите за исканата оставка подписи са положили 120 народни представители от "Има такъв народ", ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане".Искането за оставка на на Никола Минчев няма нищо общо с професионалното му поведение, заявиха от "Продължаваме Промяната" (ПП), "Има такъв народ"(ИТН) - той наруши закона на тази зала. Това са основните тези, изтъкнати от опонентите на Никола Минчев, които настояват за оставката му, и поддръжниците на председателя на парламента.


Искането за оставка беше по инициатива на ИТН, под нея се подписаха 120 депутати - ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане" и ИТН.

Председателят на Народното събрание (НС) прави това, което му наредят, заяви председателят на парламентарната група (ПГ) на "Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов при дебатите в пленарната зала. В аргументите си той посочи, че на Минчев е било наредено изслушването вчера на външния министър в оставка Теодора Генчовска по темата за Северна Македония да бъде на открито, а не на закрито заседание.

Още от Новини