НС гласува проектокабинета "Желязков"


В дневния ред на народните представители са включени точките - избор на министър-председател, приемане структурата на Министерския съвет и избиране на състава на кабинета. За да бъде приет проектокабинетът "Желязков", са необходими 121 гласа от народните представители.

 

На 1 юли номинираният за премиер от ГЕРБ-СДС Росен Желязков получи и веднага върна изпълнен на президента Румен Радев проучвателния мандат за съставяне на правителство. По-късно същия ден държавният глава издаде указ, с който предложи на 50-ото Народно събрание да избере кандидата за министър-председател Росен Желязков.

 

Двеста и деветнайсет депутати се регистрираха в началото на пленарното заседание днес.

 

Кандидатът за премиер с първия мандат Росен Желязков заяви следното в уводното си слово:

 

"Предложеният от мен състав на правителство има основна политическа задача да възстанови ефективното управление, за да се преодолеят следните дефицити – дефицит на доверието и легитимността, дефицит на целеполагането и целепостигането, дефицит на правоприлагането.

 

Гражданите одобряват или не одобряват действията на властта по различни начини. От началото на демокрацията в България са проведени 15 парламентарни избори. От тях 4 са редовни. Кредитът на доверие 90 г. започва с 83% участие на избирателите в изборния процес, за да стигне до 34% през последните избори. 2021 г. е белязана с 4 избора - 3 парламентарни и 1 президентски. Средно през последните 3 г. в България се провеждат избори на всеки 6 месеца. Всичко това доведе до една апатичност на обществото", посочи Желязков.

По думите му само твърдите ядра вече гласуват, народът е уморен.

 

"Пред нас има два пътя на развитие - пътят на разделението и пътят на единението. За преодоляване на тази тенденция аз предлагам сформиране на правителство с ясен политически мандат и приоритети. Този кабинет ще упражнява изпълнителната власт като правителство на малцинството. Ще минимизираме щетите до момента и ще се стремим към обществено-икономическо развитие. Ще се борим за завършване на големите инфраструктурни проекти. Дигитализация не само като модернизация, но и като инструмент за намаляване на бюрократичната тежест. Държим на дуалното образование, насърчаване на предприемачеството, привличане на работна сила от българските диаспори и от трети страни. Фокусът ще бъде върху гражданите и техните интереси. За нас е важно да има широко обществено участие", допълни той.

Още от Новини