Млад мъж спаси бездомник в Габрово, вече има подслон

Институциите се задействали след гражданска инициатива за помощ

Новини

История за доброто, което обединява хората, развълнува мнозина в Габрово. 

Млад мъж пое инициативата в помощ на бездомник, който от години е без покрив. И в жега, и в студ е на главната пешеходна улица в града, в компанията на своите четириноги приятели.

Силвето, Черньо, Сара и Тошко са приятелите на Цвятко от улицата. Кучетата го следват навсякъде и не се отделят от него. Споделя, че може би заради омразата между хората се обърнал към животинките. Цвятко много добре реди думите, но трудно се разбира какво казва.

Всеки път първо храни кучетата, после изяжда останалото. Обяд му дават от църквата, помагат му и от съседните магазини. И джобовете му не са съвсем празни, благодарение на минувачите.

В Габрово няма приют, но зимно време Общината прибира бездомните хораЦвятко отказва, макар и временно, да съжителства с други като него. По думите му сред тях имало агресивни и затова предпочитал да е навън. Аз не ги харесвам и те не ме харесват, казва човекът с кучетата, който е на 64 години и в последните 12 живее без покрив.

Подавали са му ръка. Преди можел да се справя и сам, но вече му е трудно с болестите, които има – диабетик е, засегнати са краката му, страда от сърдечна недостатъчност и хипертония.

Цвятко и кучешкото му семейство привличат вниманието на млад човек от Габрово, който замисля да снима документален филм, но в разговорите помежду им решава да се заеме да му помогне.

„Може би месец и нещо го подготвям – да ми сподели, да си поговорим, евентуално да му помогна“, споделя Даниел Ненов.

Чрез социалните мрежи той се свързва с други габровци и обединяват усилията си. От агенция за недвижими имоти му помагат в търсенето на жилище под наем и получава разбиране от собственичката. 

„Тя каза – настанете го, пък оттам нататък ще мислим за средствата. Бях много притеснен, нито един лев нямах в мен, даже и в момента съм безработен. Стана едно малко чудо. Хората трябва да осъзнаем, че трябва да поемем някаква инициатива. Не може все да викаме – аз не мога да направя това, защото примерно нямам парите да го направя. Не, не е така“, казва Даниел.

Точно преди да стане снежно и мразовито, Цвятко беше подслонен, а местни жители дариха 1500 лева за покриване на разходите и за нуждите му. Лекар е поискал да помогне, като плати два наема, други хора ще поемат сметките за ток. С Даниел се свързали и габровци, които не живеят в града.

Вчера ми писа една жена, която иска да му прати колет. Тя е живяла в Габрово известно време и е успяла да изгради някаква връзка с Цвятко, да говори с него. Жената беше въодушевена от това, че сме му помогнали“. 

Институциите в града се задействаха, имаме тяхната подкрепа и тяхното съдействие, отбелязва още Даниел Ненов.

Очаква се тези дни 64-годишният мъж да бъде освидетелстван от ТЕЛК. Тогава вече може да кандидатства за настаняване в дом за хора с увреждания, за което ще съдействат от местната дирекция за социално подпомагане. Засега Общината ще му осигури грижи чрез социалния патронаж, регулярно ще го посещава и медицинска сестра.

Стореното от 21-годишния Даниел развълнува мнозина. Той успя да обедини хората в помощ на Цвятко и затова има своите лични причини.

„Баща ми е алкохолик и до някаква степен виждам в него един друг Цвятко. И знам, че той може да е също на улицата, да е в същата ситуация. Цвятко ми сподели, че неговият баща е бил алкохолик. Значи той е бил на моето място“, разказва младият мъж.

А на Цвятко му е трудно да повярва, че има покрив над главата си и топла стая. На хората, на които го дължи, пожелава „да са живи и здрави всички.“

Мислите му са при четириногите му приятели. Загрижен е дали ще оцелеят. 

Още от Новини