Министър Ангелов: Ако имаме ваксини, може да имунизираме 70% от населението до юли

Новини

"Ако имаме достатъчно ваксини, може да имунизираме 70 % от населението в страната до края на юни. Не спираме да търсим ваксини, за да дойдат те максимално бързо, ако бяха доставени планираните количества, нещата щяха да се случват по план", каза в телевизионно интервю министърът на здравеопазването професор Костадин Ангелов.

"От месец март до месец юни правим различни стъпки, за да може с броя ваксини, които трябва да получим до края на годината в третото и четвъртото тримесечие, да изтеглим максимално напред във второ тримесечие ваксинационния план. Тогава ще постигнем резултат. Целта ни е да се постигне от март до юни 70 % ваксинирани граждани, за да имаме имунитет. До края на юни можем да го направим, ако имаме ваксини. Ако ги получим, на месец ще можем да направим от 500 000 до 600 000 ваксини", заяви той.

Именно затова сме поискали дози назаем от Франция и Германия. "АстраЗенека" не са доставили дори 40 % от договорените дози, добави министърът. Той обясни, че ние не сме договорна страна с фирмата и затова пишем до Европейската комисия.

"Ако не бяхме реагирали, тази доставка, които получихме преди ден, щяхме да я получим в началото на март. Първите доставки от този производител трябваше да получим в края на декември 2020 г. България не е договорен партньор, а ЕК. Ние алармираме европейските институции, които са разписали договора между ЕК и "Астра Зенека". Ако бяха доставени планираните количества, нещата щяха да се случват по план. По-важното е, че успяхме да върнем доверието на 12 % от хората в желанието им да се ваксинират", каза още Ангелов.

По думите му много държави са направили твърд локдаун, но това не е довело до резултат, защото хората трябва да бъдат готови да спазват тези мерки.

"В България вървяхме по ръба на бръснача и постигнаме резултат, който много малко държави успяха да постигнат. Казахме, че ако заболяемостта за 14 дни е под 200 на 100 000 души, ще отворим заведенията. В момента имаме плато по отношение на заболяемостта. Тя е около 12 - 13 % от тестовете. Имаме нарастване на заболяемостта, но системата на здравеопазването е готова за натиска. Нашата основна цел е да държим тази пандемия на каишка и успяваме. Искаме да върнем спокойствието на хората и те да вярват, че успяваме да противодействаме на тази пандемия. В рамките на количествата, които получаваме, ние изчисляваме кога трябва да се прави първа доза и кога да започне да се прави втора. От ваксина на "АстраЗенека" категорично не се налага да се пази втората доза", допълни той.

Още от Новини