Министърът: Мерките не са самоцел, а трябва да дават резултат

Най-добрата ваксина е наличната, каза проф. Ангелов

Здраве

Ситуацията в страната започва да става изключително сериозна. Очаквано за нас, предвид разпространението на новия британски вариант на коронавируса. Въпреки че е минала година от появата му, всичко,което знаем за COVID все още е химера. Няма верни решения и верни модели за справяне с тази криза. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг на Националния оперативен щаб днес.

По думите му България  е постигнала много за тези месеци. „Допуснахме и много грешки, приемам всяка критика и предложение, но не и оплюването. Който ви обещава живот без болест - ви лъже. Няма подготвени хора, няма знаещи всичко експерти и спряващи се общества. Има едно нещо, което губим. То е желанието ни да се изправим и да се справим с пандемията. Искам да благодаря на всички хора, които вярват в мерките. На всички лекари, сестри и санитари в цялата страна", каза още здравният министър.

Той допълни, че няма как медицината да се бори за пациент, който не иска да се бори за себе си, а тя може да направи много.

 "Всеки човешки живот е безценен. С много лъжи се борим, много искри прехвърчат в обществото,  много голям страх се създава в хората и за всичко това носим отговорност ние. Човек може да излъже всеки и да лъже всеки ден. Единственото вярно и правилно решение е да вярваме в науката. А науката са ваксините", каза още проф. Ангелов.

Той цитира и данните за страната: 2774 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последните 24 часа.  Доказаните случаи на новия коронавирус у нас са общо 269 579 - активните случаи са 38 531.  За последните 24 часа са направени 13 691 тестa - положителните са 20,3 % от тестваните.

Хоспитализираните пациенти са 6 395 - 501, от които са в интензивно отделение. Починалите за денонощие са 97. С тях общият брой на жертвите вече е 10 999. Излекувани от COVID-19 са 2531 за последното денонощие, с което общият брой вече достига 220 049. За денонощие са били ваксинирани 6 995 души. С тях общо поставените ваксини са 309 145, показват данните.

58% леглата за активно лечение са заети, а 65% - интензивните легла. 760 са активните случаи на медици.

,,Към днешна дата заразените у нас на средно равнище са 395 на 100 000 души. С 38% е нарастването. Както съобщих на предишните брифинги, поне от 14 дни се намираме в експоненциално нарастване на случаите, като в момента сме на нивото от 5-и ноември. По отношение на починалите имаме закъснение на смъртността от около 16 дни'', каза началникът на Националния оперативен щаб ген. проф. Венцислав Мутафчийски, а проф. Ангелов допълни, че ситуацията с броя на пациенти в момента се равнява на ситуацията от 8-21 октомври 2020 г.

По думите му няма да има пълен локдаун, защото българското общество не е готово. "Ако го направим изведнъж, няма да бъде разбрани. Затова ще ограничаваме по места. Ние не сме пример за държава с голяма дисциплина", обясни още той и добави, че няма да покаже клипчетата, които са му били изпратени за 8 март и как хората, танцуват по масите в заведенията. "Какво не сме казали до момента, каква информация повече да дадем?", запита още той.

"Не се страхувам от мерките, ако се налага - ще ги направим. По отношение на контрола - около 7 млн. души живеят у нас, но нямаме толкова полицаи. Контролът граничи и с личната отговорност", добави още той и отново подчерта, че се вземат мерки там, където се налага. Той е категоричен, че не е въпросът в издаването на една заповед, а в спазването ѝ и в следенето на изпълнението ѝ.

"Има достатъчно предпазни средства, както и ремдесивир. Надбягваме се със ситуацията в страната. Единственият изход са ваксините. Трябваше до 5 март да бъдат ваксинирани всички членове на Секционните избирателни комисии, но не успяваме да го направим. Имаме подозрения, че някои хора се записват само и само да бъдат ваксинирани, а нямат намерение да участват в изборния процес. Запазена е първа и втора игла за тях. Ситуацията е такава, че с това, което разполагаме днес - с това ще ваксинираме. Що се отнася до това, че ваксината на АстраЗенека не е подходяща за лица над 65 години, то това не е така. Последният човек в държавата съм, който да не иска да има ваксини. Каквото идва - веднага се изпраща", категоричен беше министърът.

"Най-добрата ваксина е - наличната ваксина! Всички ваксини, които се прилагат, то дават резултат. Нека да дадем пример с Израел, коя ваксина поставят и какво постигат. Нека да дадем пример с Англия и това коя ваксина прилагат и какво постигат. Нямах право да избирам своята ваксина, но когато дойде редът на моето семейство, то те ще се ваксинират с "Астра Зенека". Работим с това, което имаме", обясни здравният министър.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев даде пример с дом за възрастни хора, в който в момента има епидемичен взрив. В дома всички заразени са отказали ваксинация преди месец, а сред ваксинираните 100 души нямали нито един заразен. „При почти всички имунизирани обаче вирусът е бил наличен, което доказва, че ваксинираните са преносители, но не се разболяват от COVID“, допълни министър Ангелов.

Източник: Zdrave.net

Още от Здраве