Математикът Лъчезар Томов: В момента се намираме в разгара на третата вълна

Новини

"В момента се намираме в разгара на трета вълна. Новият скок на случаите се дължи на отхлабването на мерките.", това заяви в ефира на Нова телевизия математикът Лъчезар Томов.
 
„При нас тестването е много нестабилно. Редовно ПСР тестовете спадат и затова намалява сериозно бройката. По моите преценки около милион и половина българи са прекарали болестта досега, в сравнение с официалната статистика. Това обаче не трябва да ни успокоява", заяви той. 
Математикът допълни, че именно  заради това се получава, че със закъснение научаваме какво се случва. По думите му случаите са повече.

"Израел изпревари заразата. Ако ваксинираме по 20 000 души дневно, това няма да е достатъчно. Може почти да не се усили заразата, но не и да се отслаби. 600 000 ваксинирани за месец все пак са 600 000 души, които няма да починат. Ако на първи март отворят ресторантите и заведенията бройките ще продължат да се увеличават с около 5-10% в зависимост от поведенията на хората. Ако заведенията са много пълни, ще има много бърза експлозия на случаите.", смята математикът.
 
"2020 година България има надвишена смъртност спрямо последните 5 години. Има надвишаване в проценти, което е най-голямото в света, пред Мексико и Перу дори. Средната възраст на смъртност за България е 44 години. Имаме много пушачи, диабетици и хора с наднормено тегло. Все по-млади хора умират у нас", каза Томов.

Още по темата