Май откриха и български щам на коронавируса

Новини

Здравните власти наблюдават български щам на коронавируса. Той е открит при две жени в Северна България. Това обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ по време на брифинга на здравните власти в Министерския съвет.

„Миналата седмица се получиха данни от град в Северна България за 2 жени – едната на 60 години, другата - на 65 г. с британския вариант. Но наблюдавахме мутация, която е в началото на спайк протеина. Говорим за български щам“, обясни проф. Кантарджиев.

Засега това е щам под внимание. Здравните власти не очакват, той да доведе до това, да се търси нова ваксина.

„Трябва да дефинираме две много важни понятия. Има една група от новопоявили се варианти на притеснение: това са варианти, които притесняват световните здравни власти. Това е квалификация на Центъра по контрол на заболяванията в Стокхолм. Такива са британският, бразилският, южноафриканският и нигерийският вариант“, заяви още директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

При някои от тези нови варианти има много малко разпространение, но други като британският ни заляха и вече са повече от 99% в нашата страна. При тях има някои промени, които променят щама, променят неговата проява като заболяване, променя се възрастта на засегнатите, променят се някои елементи от клиничната картина. Това са щамовете, будещи притеснение, обясни той.

Втората група варианти са в процес на изследване - като френския. И чешкият, и румънският щам са варианти, които се квалифицират също като такива в процес на изследване. Те не променят влиянието на ваксините и тестовете, допълни проф. Кантарджиев.

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов съобщи, че в Европа продължават проучванията на връзка между тромбозите и ваксините на "АстраЗенека" и "Джонсън и Джонсън", и резултат се очаква в края на другата седмица.

Още от Новини