Личните лекари искат 75% от ваксините да отиват при тях

Настояваме за прозрачност при разпределянето на ваксините, каза д-р Георги Миндов

Здраве

„Засега никой от пациентите не се е оплакал от странични ефекти при поставяне на препарата на „АстраЗенека“, различни от обичайните – болка на мястото на убождане и краткотрайна температура“. Това заяви пред bTV председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов по повод съобщенията за сериозни странични ефекти от тази ваксина в някои европейски страни и появилата се информация, че България е сред държавите, получила ваксини от партидата, която е подложена на допълнителна проверка след смъртен случай в Австрия.

„Нямаме съобщения в нашите среди, както и официално до властите, за някакви проблеми дори при поставянето на тази партида на „АстраЗенека“. Трябва да смятаме все пак, че при конкурентните ваксини в началото на поставянето имаше случаи в други европейски страни, доста по-голям брой, но не бяха спрени ваксините. Нека да изчакаме окончателните резултати от проверката. Няма основания за тревога на този етап“, каза д-р Миндов.

Председателят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари призова да се спазва ваксинационния план и се оплака от преживяното от него и колегите му поради опашките пред СРЗИ от лични лекари, които искат да се снабдят с ваксини за своите пациенти. По думите му е недопустимо медици да чакат на студа за ваксини „като на опашка за банани“.

Лекарят сподели, че месеци наред в съботните и неделните дни той се лишава от почивката си, за да ходи до СРЗИ и да чака за ваксини, които не получава.

Д-р Миндов бе категоричен, че въпреки настояването, служителите в инспекцията не са предоставили заповед за разпределението на ваксините, което е недопустимо.

Той обясни, че неговият списък е със 100 пациенти, очакващи имунизация, но не е получил никакви дози. На друг негов колега със списък от 400 души също не са били предоставени, но друг с 40 записани пациенти е получил.

Коментирайки този факт, председателят на сдружението на столичните лични лекари допълни, че пациентите в неговия списък са от рисковите групи от 4 фаза - хора с придружаващи заболявания и по-възрастни – т.е. точно тези, които пълнят болниците и трябва да бъдат ваксинирани приоритетно.

Д-р Миндов настоя за прозрачност при разпределението на ваксините. От думите му стана ясно, че той и колегите му настояват разпределението да бъде 3:1 в четвъртата фаза - 75% от ваксините да отиват при личните лекари и 25% - за младите хора в зелените коридори, както и да се спазва ваксинационният план, който е създаден именно за това и е част от националната политика.

„Не става въпрос за онези 10 лв., а за отговорност. Не може заради някакви финансови интереси да се заобикалят приоритетни групи. Всеки ден забавяне при нас струва човешки животи“, категоричен бе лекарят.

По неговите думи има хора от Испания и Италия, които също се записват за имунизация в България, защото и в техните страни няма ваксини, но трябва да се намери начин дефицитът да бъде управляван.

Източник: Zdrave.net

Още от Здраве