Личните лекари започват да ваксинират от днес

Новини

Личните лекари ще започнат да ваксинират своите пациенти срещу COVID-19 от днес. Здравните власти уверяват, че има достатъчно налични ваксини. През последния месец личните лекари трябваше да съберат данни от своите пациенти за желаещите, които искат да бъдат имунизирани. 4 300 от тях ще се включат в процеса по ваксинация. Вече е подписан и Националният рамков договор, който е свързан с организацията между личните лекари и НЗОК.

Главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев обясни, че вече е изчистен и въпросът за документацията, която личните лекари трябва да попълват.

"Така че да няма никаква разлика между нормалните ваксини, които правят по календар, и тези, които са във връзка с кампанията. Същата документация в същата информационна система, а тя вече автоматично прехвърля данните към Ковид системата и разплащането става в края на месеца за всеки, който е изпълнил съответния брой имунизации", обясни Кунчев. 

Днес здравните власти ще обсъдят възможността и в късните следобедни часове през седмицата също да бъде въведен зелен коридор за имунизация в 318 -те ваксинационни центрове в регионалните здравни инспекции, лечебните заведения и ДКЦ-тата. 

В страната през днешния ден се очаква да бъдат получени още над 25 700 дози от препарата на "Пфайзер/Байонтех". 

Още по темата