Лидерската среща – открит разговор, без искания, но с чукащи на вратата избори (обновена)

Новини

Инициираната от БСП лидерска среща в парламента приключи, като тя премина открито между Корнелия Нинова и отзовалите се трима нейни колеги - лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов, на ДПС - Мустафа Карадайъ и на "Български възход" Стефан Янев.

От нея се разбра, че към момента обединение по политики и приоритети не може да има, и че по всяка вероятност вървим към нови предсрочни избори - пети поред.

В началото на срещата Нинова припомни, че президентът е връчил именно на тях третия мандат, защото в трудни моменти БСП са доказали, че са отговорна партия, която търси диалог.

"Нашето желание е как преодолявайки политическата криза, решаваме останалите кризи, с пълното разбиране, че сме различни партии, като идеология, но да намерим разговор по важните за България въпроси", посочи тя и изказа разочарованието си, че лидерите на ПП и ДБ отсъстват от тази среща.

Нинова открои четири важни въпроси: Законите по Плана за възстановяване, за бюджета за 2023 г., влизането ни в Шенген и съдебната реформа.

"Ако има желание, ще се намери начин, ако не - ще се намери причина. Изправени сме пред редица предизвикателства. Благодаря Ви, че се отзовахте на тази среща, оценяваме високо това", обърна се тя към лидерите, които уважиха срещата.

На свой ред лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов приветства опита на БСП да се говори открито за приоритетите и за решаването на кризите.

"Дори за отказа да разговарят с Вас, дори вече нямате разделителни линии, червени линии, които да притесняват - въоръжението за Украйна мина. Това, което БСП е сложила като червени линии, Ф-16 мина - това са вече закони, приети от парламента. Какъв е проблемът, най-лесно е още един месец кампания, приказки, избори... Реално никой не иска сериозно да погледне към управлението, защото е трудно", отбеляза той.

"Приемаме вашите упреци за модела, който ние сме следвали, но две години имаме модела "Радев", какво по-добре се случи?", попита той и обеща, че ГЕРБ-СДС ще направят всичко възможно да лидират съдебната реформа.

"Сега няма как да ви подкрепим, но изразяваме нашето уважение към Вас, към избирателите ви. Конгресът на ГЕРБ ни е задължил да не приемаме коалиция с БСП. Но ще разговарям с колегите подобна забрана, защото БСП много се промени и не би трябвало да е спирачка за някакъв вид техническо, експертно, програмно правителство в един момент", добави в заключение Борисов.

И лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ отбеляза, че с оглед липсващите лидери на партии, поканени на срещата, но не дошли, ще се върви към поредните предсрочни избори.

"Най-вероятно отиваме към поредните ненужни предсрочни избори, с оглед на това, че и най-вероятно следващият парламент ще прилича на предходните четири. Най-вероятно две партии няма да са достатъчни да правят мнозинство, но пак е нужен диалог, но диалог с ултиматуми няма как да има", посочи той и продължи:

"Държавата се намира в множество кризи, но нито една не може да бъде решена, без да преодолеем политическата криза, в която се намираме от 3 години. От 2016-а ние призоваваме за нормалност в политиката, за диалог между различните партии, различните парламентарни групи, между власт и опозиция, между власт и граждани, между институциите. Диалог, диалог, диалог, но с тези призиви ние насреща виждаме, естествено пак призиви за диалог но с ултиматуми, червени линии, с противопоставяне".

Карадайъ обаче благодари на Нинова, като настоя, че днешната среща е била много важна и необходима, за да се върнат разговорите между политическите опоненти в Народното събрание.

Стефан Янев, лидер на "Български възход", отбеляза на свой ред, че тази среща е важна, но малко закъсняла, но "по-добре късно, отколкото никога".

"Всички тук говорим за диалог, но към тази дума бих добавил и взаимодействие, защото това е смисълът на нашето присъствие в парламента… Без това не сме в състояние да предложим решения, едно от тях е съставянето на правителство. Ние трябва да си даваме сметка, че говорейки тук и извинявайки, се как не можем да намерим решение, ние всъщност нямаме аргументи за пред хората, затова призовавам да говорим за приоритети, политики, за търсене на решения и да се търсят пресечните точки. От името на "Български възход" декларирам, че това е правилният подход", посочи той.

В заключение Корнелия Нинова благодари на тримата, но открои много важен според нея проблем и опасност - "парламентарната република се руши от постоянните служебни правителства и едноличните решения на президента", настоя тя.

Нинова отбеляза, че подкрепят ДПС в исканията им за справедлива съдебна реформа.

"От днешния разговор се вижда, че отиваме на предсрочни избори, но до юни, юли ще останем без бюджет. Никой от нас не Ви е говорил за коалиция. Казахме Ви: Има ли воля за правителство, за мнозинство и ако има какви решения да извършим. Ние днес очевидно спираме на първата точка. Свиквам Изпълнително бюро още днес, но ви благодаря, че сте тук, че говорим, че мъдро си споделяме нашите виждания, както и различията", завърши лидерът на Столетницата.

 
Източник: БНР

Още от Новини