Край на опашките за ваксини

Новини

От днес започва да работи електронен регистър, в който гражданите ще могат да си запазят час за поставяне на ваксина срещу COVID-19. Системата ще бъде отворена в 17 часа, съобщи Ивайло Филипов, директор на "Информационно обслужване".

Чрез този регистър в 4 лесни стъпки всеки гражданин може да запази час в центровете за ваксинация в страната.

На първа стъпка се попълват данните от личната карта. При втората стъпка всеки ще може да посочи предпочитана ваксина, която иска да му бъде поставена. След това потребителите могат да изберат часови пояс и лечебното заведение, където да бъде имунизиран. След попълване на необходимата информация може да изберете канал за обратна връзка - чрез съобщение или имейл.

Системата работи с една седмица напред - възможността за запазване на час ще е най-рано на 11 март в 8.00 часа сутринта. Всеки ще може да си избере час за периода от 11 до 25 март.

"Тази система дава възможност за т.нар. "електронни зелени коридори" и 24 часа преди датата на избрания час на гражданите ще бъде изпращано известие по желан от тях канал, за да го подсети за часа на ваксинацията му", обясни Ивайло Филипов. А всички, които са ваксинирани с първа доза, ще бъдат регистрирани в системата и ще получат известие за втората доза.

Системата е само за ваксинационните центрове и не обхваща общопрактикуващите лекари.

Системата е изградена така, че автоматично проверява данните на всеки гражданин, за да се избегнат грешки. Грешно попълнено или поле не се оцветява, за да се избегнат опитите за злоупотреба с лични данни.

"За да може всеки гражданин да си избере ваксина и да се подпомогне логистичното разпределение на ваксината, има възможност всеки да избере ваксина или да не избира конкретна. Има и бутон за съгласие за обработка на лични данни. Може да се избере ваксинационен център или лечебно заведение, където да се извърши ваксинацията, както и часови диапазон за имунизация. Ключово е информираното съгласие. Всеки човек може да изтегли формуляр и да го попълни и да го носи със себе си", обясни още при представянето на функционалностите Ивайло Филипов от "Информационно обслужване".

Целта на регистъра е да бъде въведен ред и да се избегнат струпванията пред ваксинационните центрове, коментира здравният министър проф. Костадин Ангелов.

"Идеята на електронния регистър е да може да се предвидят необходимите количества ваксини от всеки вид във ваксинационните центрове", акцентира той.

"Ако има недостиг на ваксина имаме възможност да информираме хората по телефона, без да отидат във ваксинационния център, да чакат и да няма ваксина, идеята е ние да сме активната страна в тази посока", обясни министърът.

Хората ще могат и да коригират записаните часове. Има възможност да се откаже първоначално записан час и да се запише нов, като първият автоматично ще се освобождава.

Очаква се през следващата седмица да приключи ваксинирането на хората от фаза 3 и 4, съобщи още здравният министър след представяне на електронния регистър.

Още от Новини