Костадин Ангелов: Трябва да сме готови за трета вълна на COVID-19

Новини

Европа отново е в патова ситуация и се готви за трета вълна. Не искам да бъдем лекомислени, а готови за тази трета вълна, ако тя изобщо дойде у нас със силата, с която е в Европа. Това заяви министърът на здравеопазването професор Костадин Ангелов. Според него трябва да сме доволни от постигнатите резултати до момента, които дават право здравните власти у нас да проявят разумна доза оптимизъм, но не и на лекомислие.

По време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб доцент Ангел Кунчев заяви, че има два варианта за протичането на очакваната трета епидемична вълна - или да я направим по модела на Франция, със сравнително бавно повишаане, или по модела на Ирландия, Португалия и Испания с препълване на болниците.

Увеличава се броят на хората, настанени в болници с коронавирусна инфекция. За последното денонощие те са близо 70 повече спрямо обявените за предходните 24 часа. От общия брой легла за интензивно лечение са заети 38 на сто, за неусложнено - 32 на сто. 630 са активните случаи на коронавирус при медиците – 84 от тях са на болнично лечение, 6 в интензивно отделение.

Кунчев прогнозира постепенно покачване на заболяемостта през февруари у нас.

Смъртността от коронавирусната инфекция не достигна никакво плато, каза от своя страна председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Според него в момента е неиздържано да се пита за разхлабване на мерките.

"Цифрите го доказват, че има събуждане. Апелът, който е от наша страна, е: първо, медицинските директори да затегнат редиците и да се подготвят. Другият апел е към гражданите – това, че са разрешени различни неща, не значи, че са безопасни“, каза той. И припомни, че залите за фитнес са най-опасното място за предаване на заразата.

Още от Новини