Костадин Ангелов: Очакваме 1 млн. дози ваксини от "Пфайзер" и 480 хил. от "Модерна"

Новини

До месец и половина се очаква да бъде постигнат пълен контрол над епидемията от коронавирус в страната. Това заяви във Варна министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Той допълни, че смъртността не нараства, въпреки че има известен натиск в лечебните заведения - това се отнася главно за болниците в Кюстендил, Шумен и София.

Министър Ангелов коментира и предстоящите доставки на ваксини след кризата с доставките на продуктите на компанията "АстраЗенека". Той посочи, че се надява на по-сериозна реакция от страна на "АстраЗенека" след заседанието на европейските лидери и всички критики, които понесоха за това, че обещаха голямо количество ваксини, а ще пристигнат едва 40% от тях. По отношение на конкретните числа министърът на здравеопазването отбеляза, че до края на февруари сме очаквали 142 000 дози, а вместо тях ще получим 52 800, като допълни, че това може да стане в събота, в неделя или в началото на следващата седмица.

Що се отнася до ваксините от другите производители, министърът посочи, че очакваме 1 милион дози от "Пфайзер" от март до юни, а 480 000 – също от март до юни от "Модерна". Готови сме, каза Костадин Ангелов, и сме създали пълна организация с ваксинационните пунктове и РЗИ-тата да приемем всичко, което пристигне в страната, за да не спира процеса със зелените коридори и на ваксинацията.

Той успокои, че са осигурени достатъчен брой ваксини за втората доза на тези, които вече са ваксинирани, както и за секционните избирателни комисии, областни и общински администрации, за да бъдат те предпазени в навечерието на изборите.

Още от Новини