Костадин Ангелов: Интересът към ваксинирането е огромен, отваряме денонощни кабинети

Новини
© БГНЕС

Интересът към ваксинирането срещу Covid-19 е огромен. Затова здравните власти обмислят създаване на денонощни кабинети в големите областни градове и мобилни екипи за трудно подвижни хора. Това съобщи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов в Александровска болница, където проследи началото на повсеместното ваксиниране по т.нар. зелени коридори. Той призова:

"Идеята е всеки български гражданин, който иска да бъде ваксиниран, да получи ваксина. Имаме достатъчно количество ваксини. Благодаря на всички хора, които повярваха в науката, в организацията. На тези, които не са се ваксинирали, искам да кажа нещо много ясно и точно: Българи, надеждата е във вашите ръце, решението е ваше. Моля, повярвайте на науката, повярвайте на лекарите, защото както всички виждаме, на прага сме на нещо ново, но само чрез ваксината можем да го победим".

Министър Ангелов уточни, че ваксинирането в кабинетите на личните лекари ще започне, когато джипитата решат да го правят. Той отговори на въпросите и дали всички ваксини са еднакво ефективни:

"Има различни мнения, които говорят, че ваксината, която в момента се прави на Оксфорд, дава по-слаби резултати. Категорично не е така. Тя дава достатъчно добри резултати и предпазва на 100 процента от развитие на тежко заболяване, така че медицинският ефект с тази ваксина и с всички останали ще бъде постигнат".

Първият денонощен кабинет за ваксинации вече заработи в двора на столичната университетска болница "Св. Иван Рилски". Не е необходимо предварително записване.

Още по темата