Костадин Ангелов се надява от четвъртък масовата имунизация да продължи

Новини

Има вероятност масовата ваксинация, която беше спряма временно, да бъде възобновена идната седмица, заяви в Гоце Делчев министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Според него имунизацията с препарата на "АстраЗенека" може да бъде подновена идният четвъртък. Към момента у нас няма доказан случай на заразен с африканските щамове на коронавирус, но сме длъжни да вземем превантивни мерки с оглед неговата опасност и резистентност към ваксините, поясни Ангелов.

Наложеното от тази нощ изискване за задължителна десетдневна карантина на пристигащите от Африка в България здравният министър аргументира с опасността от Южноафриканския и нигерийския щам и че те може да покажат резистентност спрямо ваксините.

Министър Ангелов успокои всички ваксинирани с "АстраЗенека" и наблегна на това, че тя е най-близка до противогрипната и десетки милиони са направените имунизации. Той се надява следващата седмица ваксинационният процес да бъде възстановен, но след резултатите по случая с починалата жена в Пловдив:

"Докато не излязат пробите, ние ще задържим този процес, колкото и да е трудно, колкото и да няма достатъчно количества ваксини, за да продължим напред. Ако до сряда излязат всички резултати, може в четвъртък да възстановим ваксинационния процес.

 Ангелов направи и важно уточнение за електронния регистър:

"Всички записани в системата ще бъдат записани служебно и информирани своевременно. Ограничителните мерки на локално ниво засега работят и министерството ще се намеси, когато това е необходимо", каза още здравният министър.

Той отбеляза, че отново има ръст на заразените медици, които не са се ваксинирали.

 

Още от Новини