Коронавирус и в затворите

Новини

Изолираните заради коронавирус лишени от свобода лица към 1 април са били 7, контактните без симптоми са били 54. Това обяви пред БНР заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов.

Той поясни още, че случаите са концентрирани в Ловеч и Стара Загора.

Според Проданов медицинската грижа за лишените от свобода е адекватна.

"Практически навсякъде имаме медицински сестри, имаме фелдшери, общопрактикуващи лекари. Спрямо тях се полагат съвършено адекватни медицински грижи. Фактът, че почти нямаме лишени от свобода с тежки симптоми, които се налага да се лекуват във външни болнични заведения, е много показателен в това отношение. Към момента имаме един лишен от свобода, който е в относително тежко състояние и се лекува навън в обществена болница", добави той.

738 лица в затворите и прилежащите им арести имат право на глас, други 567 души се намират в самостоятелните арести. Общият брой на гласоподавателите в местата за лишаване от свобода към 31 март е 1305. В затворите ще има 14 избирателни секции, а в арестите те ще бъдат 13.

На някои места традиционно има проблем с попълването на съставите на избирателните комисии, отбеляза Проданов, който обаче е оптимист.

Той даде пример със затвора в Плевен, където заради липсата на други партийни предложения съставът на СИК ще бъде сформиран от служители от самия затвор.

В местата за лишаване от свобода няма да има машини за гласуване, защото секциите са малки.

"Може би най-голямата секция ще бъде около 200 човека", уточни Проданов.

Той увери, че лишените от свобода "гледат много повече телевизия, отколкото нормалните граждани, така че много добре са информирани за всички детайли по изборната кампания и могат действително да направят информиран избор".

Още от Новини