Коронавирусът мутира непрекъснато, удължават ограниченията?

Новини

"Струпването на хора е опасно. Колкото повече хора има на едно място и извършват активна дейност, толкова по-лесно се предава вируса. Призовавам всеки един да преосмисли приоритетите си", заяви пред bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"В тези 10 дни очаквам да постигнем, ако не понижаването, то да няма ново нарастване на случаите. Трябва да спазваме мерките, всичко зависи от поведението ни. Инфекцията показа, че няма праг. При добра организация на изборите можем да се защитим. Важно е да избегнем пиковите часове и да няма струпвания на хора", каза още доц. Ангел Кунчев.

„Частта на хората, изкарали COVID-19, и ваксинираните е много малък, за да влияе на целия епидемичен процес. Може би ще има значение след два месеца. Рано е за това. Правим много сериозен анализ на смъртността от усложнения у нас. Структурата на нашето население е застаряваща, имаме много хронични заболявания. Персоналът, с който разполагат болниците, е малък и много зает и това оказва влияние", обясни главният държавен здравен инспектор.

Според него до момента нямаме случаи на южноафриканския щам у нас. На Балканите обаче има случаи. От друга страна британският щам вече е доминиращ. Вирусът непрекъснато ще създава нови щамове. В момента това, с което се бори България, е английският щам.

Кунчев не изключи възможността локдаунът да бъде удължен, но не иска да се оставят хората с убеждението, че това ще се случи задължително.

Още от Новини