Корнелия Нинова: БСП имахме четири достойнства в този парламент

Новини
© БГНЕС

Останахме принципни и изпълнихме обещаното в 44-ото Народно събрание, изтъкна на последното заседание на парламента соцлидерката Корнелия Нинова в декларация от името парламентарната група БСП за България.

Почтено е преди да даваш оценка на другите, да започнеш от себе си и от началото, коментира Нинова и посочи, че депутатите от парламентарната ѝ група имат четири достойнства в този Парламент.

"Влязохме в него с програма за промяна, за държавност, за подобряване качеството на живот, за борба с паралелната държава, задкулисието и за борба със сегашния модел на управление. Още в първите дни получихме предложение да изоставим тази наша цел, да станем част от модела, да предадем почти един милион българи срещу влизане във властта и лични облаги. Отказахме. Останахме принципни, последователни, верни на хората, които ни избраха", увери Нинова.

Като второ преимущество на социалистите в Народното събрание тя отбеляза изпълняването на поетите обещания.

"Всички поети ангажименти преди изборите внесохме като законопроекти в парламента. Внесохме семейно подоходно облагане за младите семейства, намаляване на ДДС за храни и лекарства, преизчисляване на пенсии, закон за възрастните хора и много други", уточни соцлидерката.

На трето място тя посочи, че червените депутати не са влизали в скрити договорки с властта, не са участвали в задкулисни плаващи мнозинства, както и договорки по кабинетите. Тя бе категорична, че БСП е успяла да се превърне в алтернатива като са внесли 1323 алтернативни предложения по закони и решения на Народното събрание.

"Ние сме политическата сила, която първа направи и вече наложи като практика опозицията да внася в парламента алтернативен бюджет", уточни Нинова. Тя предупреди, че вместо да контролира изпълнителната власт, Парламентът се е превърнал в изпълнител на волята на премиера.

"Това мнозинство променяше законите често и без оценка на въздействието. Уважаеми управляващи, за 4 години сте променили 23 пъти Закона за лечебните заведения, като изключим ваканциите и неработните дни, това означава, че на всеки 20 дена сте променяли закона. Абсурд в условията на здравна криза. 31 пъти сте променили Кодекса за социално осигуряване. Това означава промяна на всеки 15 работни дни. Последствията са хаотично, противоречиво законодателство. Трето, това мнозинство ще се запомни като най-лобисткото", заключи соцлидерката. 

Още от Новини