Камарата на представителите призова Майк Пенс да отстрани Тръмп от президентския пост

Новини

Камарата на представителите прие резолюция, с която призовава вицепрезидента Майк Пенс да се позове на 25-ата поправка на конституцията, за да отстрани Доналд Тръмп от президентския пост, предадоха информационните агенции.

Камарата отправи това послание към Пенс и Тръмп близо седмица след като гневна тълпа привърженици на президента нахлу в Капитолия, докато Конгресът броеше гласовете на Избирателната колегия за утвърждаването на победата на Джо Байдън на президентските избори.

Резолюцията на долната камара е символична, тъй като Пенс вече каза, че няма да се позове на поправката, даваща право на вицепрезидента и на мнозинството от кабинета да обявят президента за „неспособен“ да изпълнява функциите си.

Така Камарата на представителите ще гласува днес за импийчмънт на Тръмп само седмица преди встъпването в длъжност на Джо Байдън.

Церемонията на 20 януари по встъпването в длъжност ще бъде охранявана от около 10 000 служители на Националната гвардия, част от които ще бъдат въоръжени, предаде Ройтерс.

Решението за засилената охрана бе взето, след като ФБР предупреди, че във Вашингтон са планирани протести преди инаугурацията, на които се очаква да има въоръжени хора.

 

Тръмп без акаунт и в YouTube

Междувременно администрацията на сайта за видеосподеляне YouTube спря официалния акаунт на Тръмп.  Възможността му за публикуване на видеоклипове и излъчване е ограничена за седем дни. Премахнато е и последното видео от профила заради „продължаваща възможност за избухване на насилие“.

Ограничения са наложени над личните профили на Тръмп и в други социални платформи като Туитър, Фейсбук и Инстаграм.

В същото време Съветът на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ отправи послание към военнослужещите, с което заклейми избухналите миналата седмица бунтове в Калитолия.

Това е едно от редките съвместни изявления на ръководителите на отделните клонове на американските въоръжени сили. С него съветът наруши продължилото близо седмица мълчание след атаката срещу Капитолия на привърженици на президента Доналд Тръмп, при която загинаха петима души и която принуди конгресмените да се скрият.

Редица членове на кабинета на Тръмп, в това число и и.д. министър на отбраната Крис Милър, осъдиха нахлуването. Но досега най-високопоставеният американски генерал, председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили Марк Мили, пазеше мълчание.

Още от Новини