Кабинетът гласува актуализацията на бюджета

Новини

Част от новия дълг ще се пази като буфер за харчовете в началото на следващата година. Като параметри в новата план-сметка са заложени разходите за пенсии догодина да са над 21 милиарда лева, като почти половината от парите ще бъдат осигурени от държавния бюджет.

Минималната пенсия за стаж и възраст ще бъде почти 581 лв., а максималната остава 3400 лв. За сметка на това обаче и минималният, и максималният осигурителен доход ще се увеличат.

 

Без промяна остават обезщетенията за безработица и за отглеждане на дете през втората година. Предвижда се работодателите да плащат първите два, а не първите три дни от болничните.

В неделя от ГЕРБ заявиха, че ще подкрепят бюджета, но имат условие – да се заложат техните предложения за повече пари за общините и заплашиха с избори, вместо с ротация. От опозицията – „Възраждане”, БСП и „Има такъв народ” са категорични, че няма да подкрепят бюджета в понеделник. Днес започват и обсъжданията на бюджета за догодина между синдикати и работодатели, припомня Нова телевизия.

Още от Новини