Йорданка Фандъкова: Кабелът, убил 16-годишния Людмил, е напълно незаконен

Новини

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви резултатите от проверката във връзка с фаталния инцидент бул. "Иван Гешов" в района на болницата "Св. Иван Рилски".

"Кабелът, убил 16-годишния Людмил, докато се е разхождал в София с баща си, е бил прокаран напълно незаконно. Това е ужасяващ инцидент и тежко престъпление. Казвам го като майка и като всеки родител, който в момента изпитва страх и гняв. Изказвам искрените си съболезнования пред семейството и близките на Людмил. Видяхме тяхната мъка. Пред тях и пред паметта на Людмил дължим много ясни отговори. Всички обстоятелства, които са около този фатален инцидент, трябва да бъдат разкрити. Трябва да бъдат разкрити конкретните отговорници, хората, чиито действия или бездействия са довели до смъртта на едно невинно дете. Веднага след случая по моя заповед беше назначена проверка, която в много кратък срок да установи обстоятелствата и конкретните отговорности. Тази проверка приключи и съм с част от екипа, който участваше в проверката, за да можем да дадем отговори на много от въпросите, които всички си задават. В първите часове след трагедията много от институциите, които имат отношение към този случай, побързаха да заявят, че нямат отношение и отговорности", заяви Фандъкова.

"За нас беше важно да изясним всички обстоятелства и да покажем конкретните отговорности на конкретните институции. Проверихме всички обекти на място, които се оказаха, че са незаконни. И за трите обектa, които са на тротора, няма издадено удостоверение за въвеждане на експлоатация. Другите два обекта на територията на болницата също са напълно незаконни, тъй като и за тях няма одобрени схеми за въвеждане в експлоатация", съобщи градоначалникът на София и допълни, че вече са изпратени заповеди до рaйон "Триадица" за премахването на незаконните обекти.

„Конкретно за кабела, който се предполага, че е станал причина за смъртта, води до един от обектите, които са на територията на болницата. Този кабел е поставен напълно незаконно, но въпреки това има сключен договор с "ЧЕЗ Електроразпределение" за предоставяне на електрическа енергения, договорът е за присъединяване. Договорът е сключен на база на една хвърчаща бележка, издадена през 2011 г. от главния архитект на район "Триадица". В договора се казва, че за да се подаде напрежение, следва да има няколко документа. Единият от тях е документ за въвеждане в експлоатация на самите съоръжения. Вторият е документ за въвеждане в експлоатация на обекти. Въпреки това напрежението се подаваше до ден-днешен, докато не наредихме да бъде спряно. Нито за един обект няма документ за въвеждане в експлоатация. С други думи, имаме подадено напрежение, но без да имаме подадени документи за въвеждане в експлоатация", уточни още Йорданка Фандъкова.

"През септември миналата година са изпратени шест писма до район "Триадица" за извършване на проверки за незаконни обекти, но така и не получихме никакви отговори. Така че ще очаквам отговори не само от нас, но и от другите институции, като това как ЧЕЗ подава напрежение на незаконен обект, как така "Триадица" подава информация за обект, който е напълно незаконен, и какъв контрол установяват всички служби'', каза още столичният кмет.

Тя съобщи, че на 4000 шахти на светофарни уредби ще бъдат монтирани датчици, за да може при нерегламентирано отваряне, да се реагира веднага.

"Важно е отговорността да бъде конкретна. Разговарях с градския прокурор и днес изпращаме пакет от документи от ЧЕЗ, които получихме късно снощи, до прокуратурата", уточни тя.

Още от Новини