Йорданка Фандъкова каза кой носи отговорност за шахтата-убиец

Новини

Кметът на София Йорданка Фандъкова каза кой носи отговорност за шахтата-убиец. По думите ѝ, кой точно е виновен ще каже прокуратурата, но отговорността на институциите е ясна по отношение на контрола на разрешителните.

"Още веднъж искам много искрено да изкажа съболезнованията си като майка и като кмет, защото всички ние изпитваме страх и гняв в тази ситуация. Трагичен инцидент, но и тежко престъпление е това, което се случи в неделя. Моята отговорност, като кмет, е да представя всички факти и обстоятелства максимално бързо, за да може следствените органи да установят виновните максимално бързо. Това се очаква от всички граждани".

Всички документи бяха изпратени в прокуратурата. Поддържаме контакт с градския прокурор, добави още столичният кмет.

"Различните институции, които имат отношение към този казус, започнаха да се дистанцират. Проверката не изчерпва всичките обстоятелства. Тя изчерпва отговорностите на институциите относно монтажа и експлоатация на павилионите, които са свързани с ЧЕЗ. За съжаление са свързани без да имат удостоверение за поставяне", уточни кметът.

"Това означава, че е подавано напрежение на обекти без проекти за свързване. Така няма как да се гарантира, че свързването е правилно. Кабелът е поставен абсолютно незаконно, престъпно. Вместо кабел за подземно преминаване, това е кабел за въздушно преминаване. Контролът по отношение на преместваемите обекти е вменен на главните архитекти и служителите на районните администрации. Вчера обявих, че главният архитект на София към всички кметове е изпращал многократно напомнителни писма за незаконните обекти и настояване те да бъдат демонтирани. За съжалени голяма част от незаконно монтираните обекти все още не са премахнати", каза още Фандъкова.

По думите ѝ, службите в район Триадица от години са допускали нарушения, не е упражнен контрол. За конкретния павилион, който е на територията на болницата има започната процедура още през 2018 година за премахване от район "Триадица". Има констативен акт, който е изпратен е в НАК. Оттам са поискали отстраняването на някакви нередности, но процедурата е зациклила.

"Този обект е стоял от години. Това, което е трябвало да направи администрацията, е да установи и да започне процедура, ние работим по закон, тази процедура работи по няколко стъпки. Ако имахме правилно направен констативен акт, за да не падне в съда - имено затова процедурите продължават с години. Това категорично е престъпление. Но аз не съм прокурор и престъпленията се установяват от съответните органи. За мен е най-важното, което беше отново обяснено от ЧЕЗ по много странен начин, отрекоха се от своя отговорност, е подаването на напрежението, че това е опасно и затова, когато се въвеждат сгради в експлоатация, знаете, че не може да се подаде напрежение, ако сградата не е въведена в експлоатация", каза още Фандъкова.

Собственикът е прекарал кабела или хора, които е наел. Отговорностите са много конкретни и те ще бъдат установени, подчерта кметът на София. Шахтата е общинска собственост. През нея преминават кабели на светофара, има и споделено трасе на кабелни оператори. Проблемът с контрола е много труден. Ще се монтират датчици, които са установяват нерагламентираното им отваряне. Когато светофарът е бил преместван, там са били рязани незаконни кабели, разкри още Фандъкова.

Още от Новини