Йоан Матев оправдан!

Новини

Състав на Софийския градски съд оправда Йоан Матев за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина на 2 юни 2015 г. Така знаковото дело приключи на първа инстанция.
Присъдата обаче беше постановена с 3:2 гласа. На особено мнение са председателят на състава Руси Алексиев и един от съдебните заседатели, според които има няколко, макар и косвени доказателства за вината на подсъдимия.
 
Мнозинството обаче смята друго - безспорно е установено, макар и с косвени доказателства, че Матев е младежът, заснет от камерите в парка да тича минути след убийството, но няма доказателства, че той е държал ножа, за който се смята, че е оръжие на убийството. На него е открит косъм, който с голяма вероятност е на Георги, и острието му съвпада с ножа, с който той беше наръган смъртоносно, по него обаче не е намерено никакво ДНК.
 
Не беше взето предвид и това, че братът на Матев заведе полицаите до мястото, където оръжието беше намерено - шахта, близо до мястото на убийството, която той му показал. По-късно младежът отказа да свидетелства срещу брат си, тъй като законът му позволява това.
 
Прокуратурата поиска най-високата възможна присъда - 12 години лишаване от свобода при строг режим, тъй като по време на престъплението Матев също все още е бил непълнолетен. И според държавното обвинение, макар и косвени, има система от доказателства, които потвърждават, че именно той е нанесъл смъртоносния удар. Прокуратурата изтъкна, че макар и на прага на пълнолетието, подсъдимият е разбирал какво прави, а използването на нож за извършването на деянието показва незачитане на човешкия живот. Мотивът за престъплението бил опит да обере Георги, който чакал на пейка приятелката си.
 
Защитата обаче поиска оправдателна присъда с мотива, че не е доказана по никакъв начин връзката на подсъдимия с престъплението.
 
Последните думи на Матев преди съдебният състав да се оттегли и да вземе решение бяха: "На първо място изказвам искрени и съболезнования на всички близки на Георги Игнатов. Но, аз нямам нищо общо с тази трагедия и затова моля да бъда оправдан".
 
След оправдателната присъда съдът промени мярката на Матев за неотклонение от домашен арест на подписка. Освен това отхвърли гражданските искове на родителите на Георги - Валентин и Албена Игнатови, за по 200 000 лева обезщетение за всеки.
 
Прокуратурата и родителите на Георги ще обжалват присъдата. "Борбата продължава", заяви адвокатката на семейството Станислава Каракушева.
 
Мотивите на съда за съдебното решение ще бъдат обявени с подробности след месец.

Още по темата