Ицо Хазарта: Компенсациите според данъчните декларации

Новини

По рано днес премиерът обяви след среща с изпълнители, че правителството ще подпомогне с по 5 минимални работни заплати и осигурителните вноски към тях всеки един от музикалните творци на свободна практика у нас като еднократна помощ в условията на пандемията. Това означава, че около 1000 музиканти ще получат 4350 лева (3250 лева плюс 1100 лева осигуровки) като за целта са предвидени 4 267 000 лева.
 
"Компенсации (а не "помощи") за 2020 г. трябва да бъдат отпускани според доходите, които музикантът е декларирал и според данъците и осигуровките, които е платил през последните една, две или три години. Нищо справедливо няма в това да приравниш хитреца, който крие 90% от доходите си, с някой, който дава десетки хиляди левове на държавата всяка година. Вярвам, че правителството има интерес да стимулира всеки човек да плаща данъци върху реалните си доходи и смятам, че сега е идеалният момент да го покаже", заявява още Ицо Хазарта.
 
Относно задължителната квота за излъчване на българска музика в медиите - това винаги е бил спасителният пояс на всички некадърници. Подобна квота би имало логика да се приложи единствено в държавното радио и в БНТ. Изключително нечестно е да бъдат принуждавани частни медии да излъчват нещо, което не искат.
 
Като не умееш да направиш хубава песен - дай да направим закон, с който да ни въртят тъпотиите по радиа и телевизии, този коментар Ицо Хазарта направи относно предложението на Рут Koлева, Орлин Павлов, Росен Ватев и Марина Василева, които присъстваха на срещата с премиера, за промяна на Закона за радиото и телевизията, в който да се заложи задължителна квота за излъчване на българска музика като условие за получаване на лиценз.

Още от Новини