Операторите на мобилни мрежи в целия свят към 2025 година ще вложат в развитието им общо близо 1,1 трилиона долара. Това прогнозира днес генералният директор на Асоциацията на глобалната система за комуникации (GSMА) Матс Гранрид на церемонията по откриването на Световния конгрес на мобилните комуникации в Шанхай.

Около 80 на сто от общия обем на тези капиталовложения на световния пазар на мобилни връзки ще се падат на инвестиции за развитието на стандарта 5G. Гранрид посочи, че към края на 2021-а близо една пета от населението на планетата ще използва 5G. Към момента на световния пазар вече има близо 200 модела различни мобилни устройства с 5G.

Гранрид подчерта високия темп на развитие на инфраструктурата за 5G в Китай и прогнозира, че към 2025 година половината от мобилните връзки в страната ще стават чрез 5G.

В конгреса, който ще продължи до 25 февруари, участват 200 изложители от телекомуникационната промишленост. Шанхайският конгрес е първият в онлайн режим от избухването на пандемията от новия коронавирус. Световният конгрес на мобилните комуникации се провежда ежегодно в Барселона, Лос Анджелис и Шанхай. През 2020 година конгресът в Шанхай бе отменен заради пандемията.

Форумът се организира в различни страни на Асоциацията GSM, която представлява интересите на играчите от мобилния сектор и обединява над 750 оператора от близо 400 компании в общата индустриална екосистема. Сред тях има производители на мобилни телефони и софтуер, доставчици на оборудване и интернет компании, а също и представители на междинни отрасли на промишлеността. Централният офис на асоциацията е в Лондон, припомня ТАСС.