Изследване в САЩ: „АстраЗенека“ е ефикасна на 76%

Новини
© Ройтерс

„АстраЗенека“ съобщи, че ваксината ѝ срещу Covid-19 е 76 процента ефикасна за предотвратяване на симптоматични заболявания. Компанията цитира нов анализ на осъвременени резултати от свое голямо изпитване в САЩ, предаде Ройтерс. Тази седмица американски здравни служители публично упрекнаха фармацевтичната компания, че използва „остаряла информация“, когато изчислява на 79 на сто ефикасността на ваксината си, припомня БТА.

От „АстраЗенека“ отново заявиха, че разработеният заедно с Оксфорския университет препарат е 100 процента ефективен срещу тежки или критични форми на болестта. Тя също така каза, че ваксината показва 85 процента ефикасност при хора на и над 65-годишна възраст.

Най-новите данни от изпитвания, които още не са оценени от независими изследователи или регулатори, са базирани на 190 инфекции и 32 449 участници в тестовете в САЩ, Чили и Перу. Предишните междинни данни бяха въз основа на 141 инфекции, регистрирани до 17 февруари.

Ефикасността на ваксините на „Пфайзер/Бионтех“ и „Модерна“ е около 95 на сто. Но препаратът на „АстраЗенека“ е много важен за ограничаване на заразата по света не само заради ограничените доставки на ваксини, но и защото е по-лесен и евтин за транспортиране от другите. Ваксината на „АстраЗенека“ е получила пазарен достъп или разрешение за използване в над 70 страни.

Още от Новини