Иван Гешев: Българи са продавали собствената си страна за стотинки

Новини

Не бих го сравнил с никое дело, което е било до момента в България, включително и случаите с дипломати. Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред БНТ по повод разследването за шпионската афера. По думите случаят може да се сравнява исторически с т.нар. Петорката от Кеймбридж. Българските служби доказаха, че са възстановили оперативния си потенциал, който беше съсипан след 1989 г., каза главният прокурор.

"Става въпрос за дело, което засяга чувствителна информация, касаеща не само българската национална сигурност, но и на НАТО, ЕС, на нашите евроатлантически партньори от САЩ. По първоначални данни групата е била под контрол доста време, така че са взети всички мерки, които могат да се вземат за ограничаване на проблемите, които може да се създадат за националната сигурност".

"Тук става въпрос за българи, които продават собствената си страна за стотинки", каза главният прокурор. По-рано стана ясно, че на участниците в шпионската група е било плащано по 2000-3000 лева /или долара/ на месец.

"Разбирам разузнавателната дейност, но в този смисъл не мога да я приема. Ако говорим за руско разузнаване, аз мога да разбера дейността им. Не мога да я приема, защото засяга българската национална сигурност. Първо стои въпросът дали обичаме собствената си държава и тогава идват други интереси", каза още Гешев.

ДАНС и прокуратурата обвиниха 6-ма души в шпионаж в полза на Русия. Задържани са ръководителят на групата руски шпиони – Иван Илиев, бивш ръководен кадър в служба Военна информация, както й съпругата му, която е руска гражданка. В ареста са двама действащи военни разузнавачи и служител в Парламента. Шестият обвиняем – също служител на военното разузнаване, е на свобода срещу гаранция, тъй като е съдействал на разследването.

Посолството на Русия у нас излезе с позиция за задържаната група, заподозряна в шпионаж в полза на Москва. В условията на усложняване на международната обстановка са очевидни "непрестанни" опити да се забие клин в руско-българския диалог и за пореден път да се демонизира нашата страна, пише във Facebook страницата на руското посолство. В позицията се отбелязва, че разследването не е завършено и Русия разчита, че до решението на съда по това дело спекулациите относно причастността на Руската федерация към разузнавателна дейност срещу интересите на България ще бъдат прекратени.

Държавният департамент на САЩ посочи в изявление, че внимателно следи случая със задържаните за шпионаж в България.

"България е приятелска страна, съюзник в НАТО и партньор. Внимателно следим разследването по обвиненията в шпионаж в полза на Русия. Съединените щати подкрепят силно суверенитета на България и застават на страната на българите срещу тези зловредни действия на нейна територия". Това се казва в публикувано в Тwitter изявление на говорителя на американския Държавен департамент Нед Прайс.

Още от Новини