ИТН пак без Трифонов: Тошко Йорданов благодари на Радев и не каза нищо (видео)


„Ние от ИНТ сме изключително щастливи, че спазвате Конституцията и не си позволявате тълкуване. Благодарим за това. Ние ще обсъдим надявам се конструктивно какво мислим“. Това каза на президента Румен Радев Тошко Йорданов от ИТН.

Това беше втора консултацията на „Дондуков“ 2 от поредицата, планирана за днешния ден.

„С гласа си българските граждани отредиха изключително отговорна роля на вашата партия. Към вас са вперени очакванията на българските граждани. ГЕРБ ясно изразиха готовност да направят правителство. Вашата роля от отговорна, очакванията към вас ще растат“, коментира от своя страна държавният глава.

В момента работата на Парламента следва да се концентрира в законодателната дейност и съставянето на правителство, каза Румен Радев.

В консултациите от втората по численост група в парламента участват нейният председател Тошко Йорданов, зам.-председателят на парламента Виктория Василева и депутатът Филип Станев.

Както в началото на консултациите с ГЕРБ, така и с представителите на ИТН, президентът Радев очерта предизвикателствата пред страната: усложнената среда за сигурност, пандемията, икономическата и социалната криза, внасянето на ефективен План за възстановяване и устойчивост в срок пред Европейската комисия.

Той подчерта, че ситуацията налага формиране на стабилно правителство и се обърна към представителите на ИТН с думите: „Към вас са вперени очакванията на гражданите“. Държавният глава отказа да предвижда какво ще се случи, но допусна, че ако правителството на ГЕРБ-СДС не бъде прието, ако изобщо бъде внесено за гласуване в парламента, може да се стигне до връчване на втори проучвателен мандат на ИТН.

Радев изрази очакване на консултациите да се разбере какви са ценностната рамка, границите на контрол, условията и формата на подкрепа, която ще търси ИТН.

„Ние като политическа сила мислим да спазваме конституцията и законите такива, каквито са. Да, Народното събрание има законодателна инициатива, то може да променя законите, това е ролята му, но в момента законите, такива, каквито са, трябва да бъдат спазвани от всички, независимо дали им харесва или не", каза Тошко Йорданов.

Още от Новини